Ezért van nagy baj Romániában

Nem lehet véletlen, hogy éppen Romániában regisztrálták a legtöbb sertéspestises megbetegedést Európában. Sok a fegyelmezetlen gazdálkodó, a hatóságok nehezen birkóznak meg a szétaprózott sertéstermelői kör felvilágosításával.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 05. kedd2019. 02. 05.

Kép: O Horváth György Szabad Föld kert sertés disznó háziállat hús malac nevelés kukorica takarmány ól 2017 11 23 Fotó: Kállai Márton

Ezért van nagy baj Romániában
O Horváth György Szabad Föld kert sertés disznó háziállat hús malac nevelés kukorica takarmány ól 2017 11 23 Fotó: Kállai Márton

Romániában két év alatt több mint 360 ezer sertés voltak kénytelenek leölni az afrikai sertéspestissel fertőzött telepeken, s több ezer a vírus okozta betegségben elhullott vaddisznók száma. Most egy eset rávilágított, milyen komoly gondokat okozhat a felelőtlen magatartás.

Hatvan sertést kell kényszervágásra küldeni a román Sepsiszentgyörgy egyik negyedében az afrikai sertéspestis miatt.
- Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében a múlt hét végén igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenését - közölte az MTI az Agerpres hírügynökség alapján, s a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóságra hivatkozva.

Az elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy az állatok ASP-ben pusztultak el. Kiderült, hogy a disznók nem szerepeltek az állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásában, többnyire a szeméttárolókból származó ételmaradékkal etették őket.

Az Őrkő negyedben nevelt valamennyi sertés elpusztítását azt követően rendelte el a hatóság, hogy vasárnap este újabb állat megbetegedését állapították meg. A hatóság 3 kilométeres körzetben védelmi övezetet, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet jelölt ki. Fertőtlenítették az érintett gazdaságokat, és korlátozásokat vezettek be az emberek és járművek számára.

A romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) február 1-jei összesítése szerint jelenleg Románia 19 megyéje 302 településén 1137 fertőzésgócot tartanak számon. Ezek több mint fele a Duna-deltában van, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór.

A sertéspestis a 2017-es romániai megjelenése óta először jelentkezett Székelyföldön. Eddig összesen 8537 állattartót kártalanítottak, összesen 251,19 millió lej (17,58 milliárd forint) értékben.