Fejlesztés és értékőrzés

Az agrártárca elismerte a kalocsai járásban létrejött öntözési közösségeket, így a hartai után újabb együttműködés jött létre. Az összefogásból az eddigi legnagyobb taglétszámú öntözési közösség született Magyarországon.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 18. csütörtök2021. 03. 18.

Kép: Cibakháza, 2009. augusztus 03. Lineár, öntözés, csemegekukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Fejlesztés és értékőrzés
Cibakháza, 2009. augusztus 03. Lineár, öntözés, csemegekukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Egyre inkább elengedhetetlen része lesz az öntözés fejlesztése a mezőgazdálkodásnak. Van hozzá terv és pénz is, viszont a leghatásosabb megoldásokhoz a gazdálkodók összefogása nélkül nem vezet út. Ezért az erre létrehozott program kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, az öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket.

– Kalocsa mellett létrehoztunk két – KÖK Észak/Dél – gazdálkodói közösséget, ami egy egységként fog működni – olvasható a Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek közleményében. A földterületek a Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz közigazgatásába tartoznak a kiépített öntözőfürt területén.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelése és az agrárminiszter elismerése után hazánk legnagyobb öntözési közössége jött létre a kalocsai járásban. A példás gazdálkodói együttműködés kezdésként 700 hektárt és mintegy 40 gazdálkodót érint, és a tervek szerint folyamatosan bővül.

Kiemelendő, hogy a 700-ból 400 hektár vízigényes kertészeti kultúra, melynek több mint a fele kalocsai fűszerpaprika. Ezzel az együttműködéssel megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és beruházási támogatásokhoz jussanak megemelkedett intenzitás mellett.

A fűszerpaprika és más vízigényes növények jövőjét tekintve a kormányzati szándék hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, a hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.