Gyümölcsfák siratója

Megkaptuk az első pofont ezen a tavaszon: amilyen gyönyörű a kert egyik része, olyan siralmas a másik. A mára már barnára fagyott kajszi- és őszibarackfaágakon termés az idén nem lesz. A legszívesebben legyintve elfordulna tőlük az ember, hogy ne is lássa. Pedig éppen most kell törődni velük, hogy jövőre legyen remény a jobb termésre.

GazdanetO. Horváth György2020. 04. 21. kedd2020. 04. 21.

Kép: 20200403 Sukoró Illusztráció Fagykár a virágzó gyümölcsösben Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap, Fotó: Fehér Gábor

Gyümölcsfák siratója
20200403 Sukoró Illusztráció Fagykár a virágzó gyümölcsösben Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor

Az első hideghullám március 23-án érte a kertünket mínusz 7-8 Celsius-fokkal. Este nyolctól reggel hétig fagypont alatti hőmérséklet jött a gyümölcsösökben, aztán április elsején és másodikán legalább ilyen hideg uralkodott. Szél is fújt mindkét esetben, így a füstöléses melegítés szóba sem jöhetett.

Két kisebb fát még letakarhattunk fóliákkal, de a többi már túl nagy volt ehhez. (Fagykár a rügyeket, virágokat a hideg mértéke miatt a fóliák alatt is érte – ami csak 3-4 fokkal emeli a hőmérsékletet, tehát ott is bőven fagypont alatt éjszakáztak a növé­nyeink.)

Szerencsénkre eléggé hideg területen fekszik a kertünk, így a tél vége és a tavasz eleje sem volt annyira meleg, mint ha az Alföldön lennénk, ahol már a cseresznyék, meggyek, szilvák rügyei is előrébb jártak, és sok helyen ezek is elfagytak.

E sorok írásakor kezdtek csak a szilva és a cseresznye virág- és hajtásrügyei kifakadni, a meggyek még itt sem tartanak. Ha szerencsénk van, ezekből lehet termés az idén. Az alma még ennyire sem fejlett, nagy kérdés, hogy a körtefajtáink virágai mekkora kárt szenvedtek.

Itt az idő, hogy a reményt adó és az elfagyott fákat egyaránt kezeljük. Permetezni kell a kajszikat, meggyeket monília ellen. Az őszibarackokat a tafrinás levélfodrosodás miatt – fontos, hogy az első kicsi zöld levélkezdemények megjelenésekor már tilos réztartalmú szerrel kezelni, mert megégeti.

A ribizlik, a josta levelein feltűntek az első színes – sárgás, pirosas – dudoros foltok, tehát a levéltetű is megkezdte a tevékenységét, amit ilyen korai szakaszban akár kontakt rovarölő szerekkel is könnyen kezelhetünk.

Nálunk nincs, de akinél akad a jonatán fajtakörhöz tartozó fa, ott már a lisztharmat ellen is meg kell kezdeni a rügypattanás idején a védekezést, és az első kezelést szükséges megejteni az egresbokroknál is, hiszen ez a gomba – kétféle is támad: a hagyományos és az amerikai – a piszke legfőbb ellensége.

Megjöttek az első kártevők is: a ribizlin már ott a pirosító levéltetű, és hasonló kárképet okozó társa, az almalevél-pirosító levéltetű is lassan éledezik.

Kitisztítottam az eperágyásokat: az enyhe tél miatt sok volt a gyom a talajfóliába ültetett tövek környékén is. A lemosózáskor már kezeltük az eprest, de most ismét kapott gombaölő szert a különféle levélfoltosodást okozó kórokozók ellen. A korai fajták már virágoznak, a fagy nem tett kárt bennük.