Holnap tejjel locsolnak a csehek

Nem csökkent a cseh tejtermelők felháborodása az unió múlt héten bejelentett intézkedései után sem. Holnap félmillió liter tejet öntenek ki országszerte. Ezzel tiltakoznak az alacsony felvásárlási árak ellen – jelentette be Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke.

Gazdanet2009. 10. 28. szerda2009. 10. 28.

Kép: Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS), Fotó: © Yves Herman / Reuters

Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi
Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS)
Fotó: © Yves Herman / Reuters

A tiltakozó akciókra Csehország nyolc helyén kerül sor. A félmillió liter a 7,3 millió literes napi tejtermelés mintegy 7 százalékát jelenti. Az akciókat a gazdák regionális érdekvédelmi szervezeteik készítik elő. „Az agrárkamara teljes mértékben támogatja a tiltakozást” – húzta alá Veleba. Az MTI szerint úgy vélte: a demonstráció már a gazdák tehetetlenségének jele.

A tejfeldolgozók jelenleg mintegy 5,50 koronát fizetnek a termelőknek literenként, holott a reális ár 10 korona körül lenne (40 eurócent). Az agrárkamara kimutatása szerint az 1993 óta romló helyzet következtében az akkori egymillióról 380 ezerre csökkent a csehországi tehénállomány. „Ha a fejlődésben nem következik be törés, két-három éven belül csak 200 ezer tehén lesz a gazdaságainkban” – hívta fel a figyelmet Veleba. Ez újabb 40 ezer munkahelyet szüntetne meg a mezőgazdaságban. A kapcsolódó ágazatokban további 34 ezer munkahely kerülne veszélybe.

A mezőgazdasági minisztérium közleményében sajnálatát fejezte ki a tiltakozó akció felett. Ugyanakkor elutasította az agrárkamara bírálatát, miszerint nem támogatja kellőképpen az ágazatot és a termelőket.

Ezek is érdekelhetnek