Ismét itt a madárinfluenza

Megismétlődni látszik a tavalyi eset: szinte napra pontosan ugyanazon a helyszínen bukkant fel idén is a magas fertőzőképességű madárinfluenza a hazai baromfitelepeken. Megint január első hetében, megint Ácson és megint pulykaállományban észlelték. A különbség annyi, hogy tavaly „csak” 53 ezer állatot öltek le, most viszont 90 ezret.

GazdanetO. Horváth György2021. 01. 17. vasárnap2021. 01. 17.

Kép: Tiszaalpár, 2009. április 21. Pulykák egy nevelőtelepen. Fotó: Ujvári Sándor

Ismét itt a madárinfluenza
Tiszaalpár, 2009. április 21. Pulykák egy nevelőtelepen. Fotó: Ujvári Sándor

Megint feltűnt a baromfitenyésztők rémálma: két pulykatelepen észleltek előbb gyanúra okot adó takarmány- és vízfogyasztásbeli gondot, aztán növekvő számú elhullást. A Komárom-Esztergom megyei Ács melletti két pulykafarmról jelezték a bajt: az állatorvosok léptek, és az összesen 90 ezer állatot leölték.

Beigazolódott a sejtés, hogy megint madárinfluenza – mégpedig az egyik legfertőzőbb, a H5N8-as vírustörzs – ütötte fel a fejét. Később egy elpusztult, a tatai Öreg-tóból kihalászott kócsagról is kiderült, hogy ez volt a baja. Tehát a vadon élő madár- és a zártan tartott háziszárnyas-állományban is megint benne van a tavaly óriási kárt okozó vírus.

Egy évvel ezelőtt januártól július első hetéig tartott, mire megfékezték a járványt. Ezalatt 4,8 millió háziszárnyast, döntően kacsát és libát irtottak ki az állategészségügyi szakemberek. Főleg a dél-alföldi három megyének jutott ki a betegségből, a magyar állam összesen 15 milliárd forint kártérítést fizetett ki az intézkedések miatt.

Reméljük, hogy csak az idei első esethez köthető adatok hasonlítanak majd a múlt évi járványhoz. Akkor ugyanis nem nagyon volt megállás, egy héttel később már Hajdú-Bihar megyében kellett elrendelni a zárlatot, mivel Létavértesen egy kacsatelepen tűnt fel a madárinfluenza.

Ácson a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette, az állományok leölésén túl három és tíz kilométer sugarú körben baromfizárlatot rendelt el. A szakemberek a védő- és megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe léptek.

Tavaly november óta – amikor Európa több államában megint megjelent a kór – itthon kötelező a zárt tartás: a szárnyasokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá.

Rosszabbul állnak

Legutóbb Franciaországból jöttek hírek: 600 ezer baromfi leölését tervezik, miután a múlt hétig 61 településen jelent meg a madárinfluenza. Eddig 200 ezer madarat, döntően kacsát kellett elpusztítani. Egyelőre nem tettek közzé információt arról, hogy az országban megjelent vírus emberekre is veszélyes-e, de a korábbi esetekben ez nem fordult elő.

 

Ezek is érdekelhetnek