Itt az oka, miért van baj nálunk! A húsvét kicsit segíthet

Negyedével zuhant az elmúlt hónapokban a magyar sertés felvásárlási ára. Az ok nem itthon keresendő igazából, s ezt jól látják az amerikaiak is, akik nem jósolnak sok jót a következő fél vére sem. Igaz az utóbbi hetekben ismét több pénzt kapnak a parasztok: húsvétra készül a húsipar.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.

Kép: KecskemŽt, 2009. ‡prilis 07. HusvŽti sonka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Itt az oka, miért van baj nálunk! A húsvét kicsit segíthet
KecskemŽt, 2009. ‡prilis 07. HusvŽti sonka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Megjelent az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) elemzése az európai sertéspiac helyzetéről és közeljövőjéről. Ebben az áll, hogy tavaly, a magas árak miatt sok malac született, több kocát állítottak termelésbe, ebből kifolyólag az utóbbi időben és a közeljövőben több lesz a vágni való sertés. Ez - ha csak nem sikerül még több új piacot szereznie az öreg kontinensnek - túlkínálatot, akár a raktárkészletek ismételt túlzó növekedését fogja eredményezni, ami tovább erősíti az árak már így is hónapok óta tartó mérséklődését. Márpedig nem lesz könnyű még a megszerzett piacokon sem talpon maradni: ázsiai vevők kegyeiért nem csak mi, hanem például az USA is verseng, amely az utóbbi időben rendre növeli külföldi eladásait. Németországban vágják a legtöbb sertést a kontinensen, de már Spanyolországban van a legtöbb disznó. De a vágásszám is átalakul: a korábbi dán, német, holland, belga fölény megszűnt, a spanyolok nagyon megugrottak és jön fel a keleti agrárnagyhatalommá váló Lengyelország is - olvasható ki az USDA-jelentésből.

Azt viszont még nem láthatták az amerikaik, ami itthon történik: az utóbbi két-három hétben látványosan megindult felfelé a felvásárlási ár. Az idei mélypontot jelentő január végi 334 forint után ma már 368 forintot kaptak egy kiló sertésért a termelők. (Ez az átlagára a 8. héten itthon levágott 60 ezernyi sertésnek.) Egy éve még 383 forint volt ez az ár, ami aztán felkúszott 2017 nyarán 440 forintig és innen érték meg a 20-25 százalékos áresést az elmúlt félévben a magyar termelők. Egyébként a vágásszám emelkedés is látványos: a húsipar gőzerővel dolgozik már a húsvéti kínálat kielégítésére, ugyanis januárban még csak bő 40 ezer hazai sertést vettek meg és vágtak le, miközben az importból származó mennyiség negyedével volt több az egy évvel korábbinál. Ez januárban, februárban heti 6-8 ezer importsertést vágtak a magyar feldolgozók. Az import disznó ára egyébként elég stabil, bár mintha ez is emelkedne februárban: a 8 héten egy kilónyi importsertés 346 forintot kóstált, míg előtte 337 volt.

Hiába, a húsvét Európa más országaiban is húsvét, ott is nő a fogyasztás. A nagy kérdés, hogy mi lesz az ünnep után, amikor visszaáll a normál kereslet, de egyre több hízót kínál a mezőgazdaság?

Ezek is érdekelhetnek