Jön a tavasz, már most készüljünk a fűnyírásra!

Hirdetés – Érdemes az igényeinknek megfelelő fűnyíró mellett dönteni annak érdekében, hogy könnyűszerrel elvégezhessük ezt a kerti munkát. Számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy tudatosan választhassunk az elektromos, az akkumulátoros és a benzines fűnyírók közül.

Gazdanet2020. 01. 27. hétfő2020. 01. 27.
Jön a tavasz, már most készüljünk a fűnyírásra!

A számunkra leginkább megfelelő gép kiválasztása érdekében figyelembe kell vennünk a kert adottságait, a domborzatát, a méretét, illetve a növényzet összetételét is.

Általában azt szoktuk mondani, hogy száz négyzetméternél kisebb területek nyírását elektromos géppel érdemes végezni. Ha a gyep rendezett, az esetben az akkumulátoros változatok is nagyszerű szolgálatot tehetnek. Az akkumulátoros változatok a mozgás szabadságát biztosítják, nem kell áramvezető kábellel bajlódnunk, mégis környezetbarát módon nyírhatjuk a gyepet. A vezetékes gépeknél is halkabb működéssel rendelkeznek.

A benzinmotoros gépekről ez azonban nem mondható el, esetükben jelentős zajhatásra kell számítani, viszont képesek megbirkózni a gyomos területekkel is. Kiváló megoldást biztosítanak abban az esetben, ha kifejezetten nagyméretű területet szeretnénk nyírni. Általában nagyobb méretű fűgyűjtővel rendelkeznek, a nagyobb súly miatt pedig önjáró kivitelben is készülnek.

Természetesen szót kell ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mégis rendkívül jó szolgálatot tehetnek. Kézi erővel kell mozgatnunk őket, ezért elsősorban kisebb területek nyírása során nyújtanak megfelelő megoldást.

Ezek esetében nem kell különösebb figyelmet fordítani az üzemeltetésre és a karbantartásra, tulajdonképpen csak használnunk kell, illetve a tisztításukra kell figyelmet fordítanunk. A használatuk nem jár költséggel, de a vágási magasságuk behatárolja a lehetőségeinket; jellemzően 3-5 cm szálmagasságig használhatók, tehát érdemes rendszeresen használni őket, hogy elkerüljük a gyep túlzott felnövését.

Mindenképpen szót kell ejteni az úgynevezett robotfűnyírókról is, amelyek nem csak önműködésre képesek, hanem olyan funkciókkal is rendelkezhetnek, amelyekkel alaposabbá tehetjük a gép munkáját. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ezek a gépek rendszerint kisebb, rendszeresen gondozott területek nyírására alkalmasak, nagyobb méretekkel rendelkező kertekben és udvarokban nem nyújtanak optimális megoldást.

Ha fűnyírót szeretnénk vásárolni, a típus mellett egyéb tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk. Fontos a megfelelő méret kiválasztása. A kis vágásszélességű gépek csakis kisméretű kertek esetében nyújtanak jó választást, nagyméretű kertek esetén érdemes 50 cm körüli szélességet választanunk. Figyeljünk arra is, a gép rendelkezik-e fűgyűjtő kosárral, illetve mekkora mennyiséget képes tárolni. Léteznek olyan változatok is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után visszajuttatják a talajra.

 

Ezek is érdekelhetnek