Kiderült az újraéleszthető növények titka!

Egyes növények akkor is újraéleszthetők, ha már kiszáradtak, mások viszont nem. Most japán kutatók azonosítottak egy hormont, amely segítségével a növények védekezni képesek a kiszáradás ellen akkor is, amikor már a talajban sincs felvehető víztartalék.

GazdanetO. Horváth György2018. 04. 17. kedd2018. 04. 17.
Kiderült az újraéleszthető növények titka!

A japán csoport felfedezte, hogy vízhiány esetén a CLE25 peptid hormon felemelkedik a gyökerektől a levelekbe, és a leveleken lévő apró pórusokat bezárva, fékezi a víz további elpárologtatását – írja a sciencedaily.com alapján az agroinform.hu. Amint Fuminori Takahashi, vezető kutató elmondta, a kutatók ennek a hormonnak a létezéséről eddig is tudtak, eddig azonban senki sem azonosította a növényeknek a kiszáradáshoz hasonló fizikai (abiotikus) stresszre adott reakcióit.

A peptid hormonok tanulmányozása azért is nehéz, mert tömegük rendkívül kicsi. A kutatók azt is megfigyelték, hogy általában a növények újraéleszthetők, ha röviddel a kiszáradás után vízhez jutnak. Nem éleszthetők viszont újra az olyan növények, amelyekből hiányzik az ilyen hormon. A CLE hormon működésének feltárása óriási jelentőséggel bírhat a növénytermesztésben egyrészt az alacsonyabb öntözővíz igény, másrészt a termesztési költségek jelentős csökkentése szempontjából. A kutatások eddigi eredményeit a Nature folyóirat ez év április 4-i számában közölték.
 

Ezek is érdekelhetnek