Kiút a válságból

Fél évük van rá, de vélhetően a legtöbb sertéstenyésztő a legrövidebb időn belül él a lehetőséggel és felveszi az állami támogatás mellett igényelhető hitelt. A túlélésük múlhat ezen, ugyanis egyelőre nem látszik rendeződni az egész unióra jellemző piaci válság.

Gazdanetorigo, Szabad Föld2022. 01. 21. péntek2022. 01. 21.
Kiút a válságból

Korábbi lapszámainkban rendre írtunk róla, hogy a nyomott árak, illetve a megugró költségek miatt csaknem minden sertéstartó gazdálkodó válságos helyzetbe ju­­tott. Szinte valamennyi vállalkozás arról számol be, hogy ráfizetéses a hízótartás, az értékesítés.

Az unió hónapok óta képtelen a sertéspiacon rendet tenni, hiába szólalt fel a központi beavatkozás érdekében a tagországok többsége. Pontosabban az Európai Bizottság véli úgy, hogy nem kell a beavatkozás. A magyar állattartókat már tavaly megemelt támogatás segítette, az idén pedig banki hitelt vehetnek fel a cégek, miközben en­­nek költsége nem terheli őket.

A sertéstartók az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukció és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2022. január 1. és június 30. között vehetnek fel új hitelt. Emellé 100 százalékos kamat- és kezességidíj-támogatást, valamint a hitelek megkötésével és fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100%-ára vonatkozó költségtámogatást nyújt az Agrárminisztérium. A tárca közlése szerint a hitelkérelmeket a KAVOSZ Zrt. koordinálásában működő regisztráló irodákban lehet benyújtani.

A hitel mértéke, összege a gazdálkodó által tartott állatok számához igazodik, a tervek szerint állategységenként legfeljebb 500 ezer forintot érhet el.

A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a kis- és középvállalkozás (kkv) minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, hároméves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a kkv-k maximum 150 millió forint összegű, hatéves futamidejű, azon belül hároméves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez juthatnak.