Megint a határunkon a pestis!

Moldova után most Romániában, a magyar határtól alig 7 kilométerre lévő Mikola nevű községben találtak afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat egy háztáji gazdaságban - adta hírül a román állategészségügyi szolgálat. A magyar oldalon 5 közeli településen rendeltek el korlátozó intézkedéseket és az állatorvosok minden sertéstartó gazdaságot és udvart felkeresnek.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 14. vasárnap2018. 01. 14.
Megint a határunkon a pestis!

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat – közölte szombaton a román sajtó. A vírust két napja azonosították, ezt követően az állategészségügyi hatóság azonnal leölte az illető gazdaságban nevelt 13 sertést, a tetemeket pedig elégette. A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. Románia Brüsszellel egyeztet.

A hét elején az északkelet-romániai Botosani megyében rendeltek el vadászati tilalmat, mivel a közeli szomszédos Moldovai köztársaságban, a határtól 300 méternyire afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók tetemeit fedezték fel.

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re felfedezett betegség miatt a magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá. A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetnek