Megint almaháború indul?

Látványos demonstrációval tiltakoztak az almatermesztők. A napokban derült ki, hogy a léalma feldolgozó üzemek egyike csupán 13 forintot fizetne kilónként az ipari minőségű almáért. A termelők szerint ennek duplájára lenne szükség.

GazdanetO. Horváth György2018. 08. 14. kedd2018. 08. 14.
Megint almaháború indul?

Az utóbbi években nem volt nagy almatermés az országban, így nagyjából 28-35 forint közötti árakon vették át az almasűrítményt gyártó üzemek itthon a termést. (Jó tudni, hogy a hazai almatermés több mint kétharmadát teszi ki az ipari alma. Ez a kategória azonban lényegét tekintve selejt étkezési almának felel meg. Ezek kicsi, és hibás termények - jellemzi a magyar almatermesztés helyzetét. Más kérdés, hogy 25 év alatt miért nem tudtuk korszerűsíteni az almatermesztésünket, s a lengyelek miért voltak arra képesek, hogy megnégyszerezzék a termést, melye nagy része étkezési, jó áron eladható gyümölcs.) Az idén a tavalyihoz képest Európában harmadával több alma terem, nálunk is a szokott 500-600 ezer tonnával szemben - ebből 450 ezer tonna az ipari -, az idén több mint 700 ezer tonnával számolnak. Vagyis negyedével több terem a megszokottnál. Ez még talán magyarázatul is szolgálhatna arra, hogy miért csökkent a felvásárlási ár, de arra nem, hogy fele, harmada a tavalyinak és a megelőző évinek. Vagyis egyértelmű, hogy a léüzemek bepróbálkoznak.

Már csak azért is, mert tavaly olyan kicsi volt az almatermés Európában - az idei bő 12 millió tonnával szemben csak alig több mint 9 millió -, hogy nincsenek nagy, nyomasztó sűrítmény készletek. Ráadásul a világ legnagyobb almatermékgyártója és almatermelője, azaz Kína a szokott bő 40 millió tonnával szemben az utóbbi tíz év legrosszabb hozamaival csak 31 millió tonna almát szüretelhet. Mivel Kína a világpiac csaknem felét adja, így elmondható, hogy a világpiacon az idén jelentős hiány is kialakulhat almából. Tehát nem lehet világpiaci indoka az itthoni alacsony árnak sem, még akkor sem, ha a kontinens nagy termelőinek - Lengyelországnak például - szép termése lesz.

A termelők demonstrációval tiltakoztak az egyik meghatározó felvásárló telephelye előtt, s több érdekképviselet is kifejtette felháborodását és megígérte, hogy mindent bevet az árak emelése érdekében.

Az agrártárca közleménye szerint az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi alma sűrítmény árakat, mikor a mostaninál sokkalta nagyobb volt itthon a termés. Ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,2 Ft/kg átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott almasűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

Fentiekre tekintettel az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket. Ezért az AM támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják.

Ezek is érdekelhetnek