Megnyugodhatnak a gabonatermelők: jó hír jött Brüsszelből

Lényegét tekintve rengeteg pereskedéstől és bírságtól menekülhetnek meg a gabonatermesztők, ugyanis 2022-ig továbbra is fennmaradhat a gabonaszektorra kialakított fordított áfafizetési módszer hazánkban.

GazdanetO. Horváth György2019. 01. 03. csütörtök2019. 01. 03.
Megnyugodhatnak a gabonatermelők: jó hír jött Brüsszelből

Brüsszel kvázi engedélyezte, hogy hazánkban további 4 évig fennmaradhasson a gabonaágazatban alkalmazott adózási mód. Azaz a fordított áfafizetés, amely szinte megszüntette a korábban akár 30-40 százalékot elérő adócsalásra épülő feketepiaci módszereket. Melyeknek a legtöbbször a termelők voltak ártatlan szenvedői, bírósági és adóhatósági döntések tucatjai miatt kellett nekik büntetést fizetni az adócsalók helyett. Most hátradőlhetnek, további négy évig maradhat a fordított áfafizetés Brüsszel engedélye után.

A 2012-ben bevezetett rendszer által javultak a piaci viszonyok, így meghosszabbítják ennek alkalmazását. Január 1-től 2022. június 30-ig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is - közölte az Agrárminisztérium (AM). A tájékoztatás szerint az Európai Unió (EU) december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélékre és az olajos magvakra fordított adózást alkalmazzanak.

A fordított adózást eddig az Európai Bizottság egyedileg engedélyezte és kellett hozzá a többi tagállam támogatása is, azonban októberben az EU olyan szabályozást fogadott el, amely tagállami hatáskörbe utalja ennek a döntésnek a lehetőségét. Ez tette lehetővé, hogy Magyarország a továbbiakban is alkalmazza a gabonánál a fordított áfa-fizetést.

Az agrártárca szerint az áfa-fizetés megfordítása azért hatékony eszköz, mert nem csökkenti a költségvetés bevételeit, ugyanakkor hatásosan növeli az ágazat átláthatóságát. A gabona-, olaj- és fehérjenövény szektorokban 2012-ben bevezetett fordított forgalmi adó rendszere jelentősen javította piaci viszonyokat. A korábban az ebből fakadó mintegy 30%-os feketegazdaság lényegében megszűnt.