Megnyugtató válasz nincs

Nem tudjuk ma sem, mitől pusztult el tavaly nyáron a napraforgót járó méhcsaládok tömege. Ugyanakkor egymással ellentétes információk röppentek fel a méhészetről. Becslések szerint tavaly 5 ezer tonnával csökkenhetett a méztermelés.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 06. szerda2019. 02. 06.

Kép: Sebők Péter Bosta Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Megnyugtató válasz nincs
Sebők Péter Bosta Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Számos hírcsatorna a napokban úgy tálalt egy Somogy megyei esetet, mintha az magyarázatot adna a tavaly nyári tömeges méhpusztulásra. Holott csupán egy esetről volt szó, melyben kiderült, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) diagnosztikai igazgatóságának vizsgálatai megállapították: a méhpusztulás egyik oka a neonikotinoid típusú klotinaidintiametoxám hatóanyag volt. A Somogy megyei méhész esetében a méhpusztulásért valóban a neonikotinoid hatóanyag tehető felelőssé, ám a hatóságok nem találták meg a mérgezés forrását.

Csakhogy tavaly – az akkori információk szerint – óriási méreteket öltött az elhullás. Sok megye méhészeti vezetője számolt be róla, hogy akár a harmada is elpusztult az ottani állománynak. Hogy miben, az azóta is rejtély. Akadt eset, amikor egy napraforgótáblára kivonuló méhek az egyik gazdánál sorra pusztultak, míg a tőle néhány száz méterre táborozó másik méhésznél nem fordult elő ilyen baj. A szakhatóság, a méhészek azóta is keresik az okokat, de egyelőre nincs megnyugtató válasz a pusztulásra. Az elhullás mértéke sok kérdést vet fel, mivel az agrártárcához érkezett bejelentések szerint tavaly 115 méhész nagyjából 10 ezer méhcsaládja szenvedett kárt. Ez viszont a hazai 1,2 millió méhcsaládnak csupán kevesebb mint 1%-a. Ennél vélhetően jóval több eset fordulhatott elő, de az állományban bekövetkezett pusztulást sokan nem jelentették sem a nagyjából 20 ezer hazai méhészből 14 ezer tagot számláló Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), sem a megyei kormányhivataloknak. Így fordulhat elő, hogy egyes megyékben sok száz esetet emlegettek, ami országos szinten többezres előfordulást jelent. Hogy nagy lehetett a baj, azt a tavalyi méztermelési adatok bizonyíthatják majd, de egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. Előfordulhat, hogy a múlt évben a szokásos 25-30 ezer tonna helyett 5 ezerrel kevesebb lehetett az összes méztermelés, amit az időjárás nem igazán indokolt.

Biztos, hogyha valamelyik neonikotinoid-származék okozta volna az elhullást, azt a laborok néhány hét alatt biztosan kimutatták volna. Évek óta tart a vita a csávázásra használt szerek körül az unióban és hazánkban, aminek a vége az lett, hogy a méhlegelőként is használt növényeknél biztosan betiltják és más vetőmagok kezelésére sem engedik felhasználni az említett hatóanyagokat. Ez persze a növénytermesztők számára jelent nagy gondot, mert állításuk szerint nincs olyan szer, amely megfelelően helyettesíthetné a piacról kivont vegyszereket.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek