Merre mozdul az agrárpolitika?

Rosszul számolt az amerikai mezőgazdasági minisztérium, nem vonja vissza a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló javaslatát az Európai Unió Bizottsága, és a kontinenst ­érintő környezetvédelmi tervekről lesz hatástanulmány – hangsúlyozta Frans Timmermans, az Európai Unió Bizottságának alelnöke.

GazdanetO. Horváth György2020. 12. 21. hétfő2020. 12. 21.

Kép: Plenary session of November 2020 at the European Parliament in Brussels. Seance pleniere de Novembre 2020 au Parlement Europeen a Bruxelles., Fotó: Martin Bertrand

EUROPEAN PARLIAMENT - PLENARY SESSION
Plenary session of November 2020 at the European Parliament in Brussels. Seance pleniere de Novembre 2020 au Parlement Europeen a Bruxelles.
Fotó: Martin Bertrand

– A KAP régen betöltött szerepe a múlté – szögezte le, s egyben érzékeltette tárgyalási alapját az alelnök, aki a klímapolitikai reformokért is felelős, nem mellesleg az utóbbi hónapokban az agrár-érdekképviseletek és agrárkormányzatok egyik „ellensége”. Timmermans eddigi nyilatkozatai alapján messzemenően ragaszkodik a gazdálkodók érdekeit sértő uniós agrár- és klímapolitikai tervekhez, valamint a zöldítési célokat megfogalmazó Európai Zöld Megállapodáshoz.

Annyira, hogy eleddig nem is akart tárgyalni erről. Holott az uniós Tanács agrárvezetői, valamint a Parlament maga is erősen kritizáló állásfoglalásokat tettek, s olyan célokat fogadtak el, melyek nem teljesen egyeztethetők össze a Bizottság által készített tervekkel. Éppen ezért az unió legerősebb agrár-érdekképviselete, a Copa-Cogeca (Európai Gazdálkodók és Agrárszövetkezetek) és tagországi szervezetei felszólították Timmermanst, hogy pontosítsa elképzeléseit, hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak a KAP-tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját.

A napokban ez az online megbeszélés megtörtént. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az unió agrárpolitikáján mindenképpen változtatni kell és fognak is, ugyanakkor meg­ígérte – ahogyan már februárban is tette –, hogy a Bizottság hatástanulmányokat készíttet a Zöld Megállapodás várható hatásairól.

Egyszersmind leszögezte, hogy szerinte az USDA (az amerikai agrártárca) téves következtetésekre jutott, amikor a Bizottságnak a KAP-pal és a zöldítéssel kapcsolatos tervei hatásait elemezték. Tehát túlzó, hogy az EU mezőgazdasági termelése 12%-kal csökken; az árak 17%-kal emelkednek; az export 20%-kal csökken; az import 2%-kal nő; a gazdaságok bevétele 16%-kal csökken; éves szinten egy főre vetítve 153 dollárral kerül majd többe az élelmiszer.

Timmermans szerint a zöldítés, az új agrárpolitika és a klímaprogram nem rontja le ennyire az agrárgazdaság teljesítményét. Hogy mi várható, arról nem szólt, az emlegetett hatástanulmányok következtetéseiből nem idézett. Kijelentette: „A termelők a saját bőrükön érzik a klímaváltozást, a helyzet romlik. Az EU-nak példát kell mutatnia. Új agrárpolitika szükséges, a klímaválság ellen mindenkinek tennie kell. Rengeteg pénz áll rendelkezésre ahhoz, hogy újítsunk, fejlesszünk, hipermodernné váljunk.”

Christiane Lambert, a Copa elnöke a találkozót követően hangsúlyozta: „Emlékeztettem Timmermans urat, hogy a gazdák valóban sokat tesznek a klímacélokért. Számos kezdeményezésben az éghajlat és a biológiai sokféleség áll a tevékenységünk középpontjában. Ebben Európa élen jár. A zöldmegállapodásnak segítenie kell az összes mezőgazdasági termelőt, senkit sem hagyva magunk mögött.”

Ezek is érdekelhetnek