Minél több almát minden korosztálynak!

Hírneve nem alaptalan: a szervezet egészére méregtelenítő és tisztító hatású.

GazdanetHaraszti Gyula2020. 10. 29. csütörtök2020. 10. 29.

Kép: Gyerek almát eszik, pedig tele van méreggel 2013.06.02 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Minél több almát minden korosztálynak!
Gyerek almát eszik, pedig tele van méreggel 2013.06.02 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Miként az utóbbi években megszokhattuk, az idén ősszel is elindul az almafogyasztást ösztönző kampány. Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös akciójának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a hazai alma fogyasztása nemcsak egészséges, hanem sok ezer család megélhetését is megalapozza.

Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a régi közmondás. Nem véletlenül, ugyanis ez a gyümölcs minden részében különösen értékes táplálék. Húsa 8–13 százaléknyi gyümölcscukrot rejt magában, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot és 10-15 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Gazdag A- és B-vitaminban, folsavban, kalciumban, magnéziumban, kálium- és kéntartalma is jelentős. Az almapektin szintén fontos: főve-párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, kiemelkedő káliumtartalma pedig a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Gyümölcssav-, almasav-tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő és tisztító hatású, csökkenti a vesekő és a húgysav képződését, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.

Az idén 300-350 ezer tonnás almatermés lesz, ami közepes mennyiségnek számít. Bár a gyümölcsnek most igen magas az ára, de az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló, tíz éve futó iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program részeként kétezernél is több iskola csaknem ötszázezer diákja kap heti három-négy alkalommal – legfőképpen almát tartalmazó – gyümölcskosarat.

Ezek is érdekelhetnek