Nagyon sok kölcsönt vesznek fel a gazdák az idén

A tavalyi bőséges termés ellenére nem lehetnek nyugodtak a hazai gabonatermesztők: javarészt túlkínálattal és alacsony árakkal indul az év, ráadásul az erős hideg miatt helyenként fagykárokra is számíthatnak az európai gazdák – derült ki a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szántóföldi növénytermesztés aktualitásainak szentelt konferenciáján az AGROmashEXPO-n.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 29. vasárnap2017. 01. 29.
Nagyon sok kölcsönt vesznek fel a gazdák az idén

A hazai gabonapiac áll – igaz, a szokatlanul kemény tél Európa szerte logisztikai problémákat okoz - árpára szinte egyáltalán nincs is kereslet – derült ki a Gabonatermesztők Országos Szövetsége hagyományosan az AGROmashEXPO-ra időzített évindító szántóföldi növénytermesztési konferenciáján, melyről a magyarmezőgazdaság.hu számolt be. A főbb gabonatermékeknél éves alapon több mint 10 százalékos árcsökkenést kénytelenek elkönyvelni a termelők, miközben mind a búza, mind a kukorica világpiacán erős a kínálati oldal.

Mindezek ellenére annyiban még kedvező a gazdák helyzete, hogy a támogatási és banki finanszírozási környezet – jellemzően az alacsony kamatok miatt - a korábbiaknál jobban segíti a hosszabb távú versenyképességet megalapozó fejlesztéseket – hangsúlyozta Fórián Zoltán, a Takarékbank Zrt. Agrárközpontjának agrárszakértője. Előrejelzésük szerint idén a gabonaféléknél nem, de az olajos növényeknél előfordulhat áremelkedés. Szerinte a tejtermelőknek és a sertéstartóknak is érdemes megbecsülniük a mostani árszinteket, mert az idén ugyan kisebb emelkedés még előfordulhat, jövőre azonban már inkább újabb túltermelési kockázatok valószínűek. Tehát hatékonyságjavító fejlesztésekre kellene felhasználni a mostani jövedelmeket. A magyar agrárium hitelállománya - az egyéni és a társas vállalkozásokét is ideszámítva - 800-900 milliárd forint. Az állomány az idén várhatóan 1000 milliárd forint fölé nő. A növekedést elsősorban az év második felében előreláthatólag felpörgő támogatási rendszer hatására megugró beruházásoktól várják.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztési államtitkárságának helyettes államtitkára ezt a várakozást megerősítve közölte: 2017 a projektértékelés éve lesz a Vidékfejlesztési Program esetében. Erre az évre ugyanis a beadott pályázatok elbírálásának felgyorsítását ígéri a tárca. Mint mondta, az élelmiszeripari pályázatok értékelése már megkezdődött, és heteken belül sor kerül erre a kertészeti gépbeszerzési pályázatok esetében is. A Miniszterelnökség tárgyal a kereskedelmi bankokkal arról, hogy lehetőség szerint minél kedvezőbb piaci feltételek mellett kínáljanak a gazdáknak bankgaranciát az esetenként maximálisan 50 százalékos támogatási előleg lehívásához. Utóbbi bemutatása ugyanis uniós előírás, az előleg viszont felgyorsíthatja a beruházások megvalósítását.

Folytatódnak a kedvezményes hitelprogramok is, mint az Agrár Széchenyi Kártya – ennél továbbra is 4 százalékos a kamattámogatás, és 50 százalékos kezesi díjtámogatást ad az FM -, az MFB fejlesztési hitelei is elérhetőek. 2017. június végéig meghosszabbítja a tárca a tejtermelőknek és a sertéstartóknak szánt kedvezményes hitelprogramok igénylési idejét – hangsúlyozta Szentirmay Zoltán.

Ezek is érdekelhetnek