Nehezített földmunka

Az egyik szemük sír, a másik meg nevet. Eszerint az időjárás alakítja a gazdálkodók kedvét: a földbe került magnak, a kikelt vetésnek kell a csapadék, viszont az ara­­tás­­hoz, a földmunkákhoz nem. Eső lesz bőven, de jó lenne, ha a hideg még egy hónapot várna.

GazdanetO. Horváth György2020. 11. 09. hétfő2020. 11. 09.

Kép: Földmüvelés földművelés szántás szántó traktor john deere ősz ösz köd termőföld termöföld munka 2015.11.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nehezített földmunka
Földmüvelés földművelés szántás szántó traktor john deere ősz ösz köd termőföld termöföld munka 2015.11.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Októberben 60–120 milliméternyi eső hullott az ország különböző pontjain. Ez 30–80 milliméterrel több, mint a sokéves átlag, de ne feledjük: szeptemberben szinte három hétig nem esett, volt mit pótolni. Az ország főbb termőterületén így a földek felső egy méterében a talajnedvesség csaknem 100 százalékos, de akadnak korábban nagyon aszályos részek is, ahol 60–80 százalékon áll.

A gond az, hogy sokszor (főként a kötött talajokon) akár egy hétig nem lehet a földekre menni – így sem aratni, sem szántani, sem vetni – egy-egy többnapos eső után.

Ugyanakkor a repcére, az éppen kikelt árpára, a már 2-3 leveles állapotban lévő őszi búzára nagyon jól jönnek e csapadékhullámok. Már persze azoknak a gazdáknak, akik idejében tudtak vetni – mert sok helyütt még nem került a földbe a mag, annak ellenére, hogy már novembert írunk.

Tegyük hozzá: gyakran előfordult az utóbbi évtizedekben, hogy az ideálisnak mondott október közepéhez képest hetekkel később került a földbe a búzavetőmag, de a szerencsés ősz végi, tél elejei időjárás miatt még kellően megerősödött a vetés. De az is igaz, hogy a megcsúszott vetéstől nem igazán várható rekordhozam. Mindenesetre október végéig a búza tervezett területének jó felén került talajba a mag, míg az árpánál 80 százalékon álltak.

A kukoricát is aratják még, nagyjából az egyharmada lehet a földeken. A napraforgóval, a szó­jával szinte mindenhol végeztek.