Nekimennek az Alkotmánybíróságnak

Ahogyan azt már a nyár elején bejelentették, az Alkotmánybíróság elé szerveznek a hónap végén tüntetést agrár-érdekképviseletek. Azt sérelmezik, hogy a taláros testület egy év alatt képtelen volt dönteni az SPS-rendszerrel kapcsolatos jogszabályról.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 10. kedd2009. 11. 10.
Nekimennek az Alkotmánybíróságnak

Annak ellenére, hogy a sürgős tárgyalást maga Sólyom László kérte az Alkotmánybíróságtól még tavasszal, csak a múlt héten foglalkozott érdemben a kérdéssel a testület. Azért került az egységes agrártámogatási rendszerről szóló törvény az Alkotmánybíróság elé, mert azt több ponton kifogásolta a köztársasági elnök, s ezért alkotmányossági normakontrollt kért. Nagyjából egy évvel ezelőtt történt mindez.

Az Alkotmánybíróság azonban nem igazán törekedett arra, hogy gyorsan hozzon döntést az ügyben. Arra hivatkozik a testület, hogy felkészülésre van/volt szüksége e kimondottan szakmai kérdésben. Végre a múlt héten már ilyen mélységekben tárgyaltak az ügyről, de a Napi Gazdaság információi szerint számottevő előrelépés nem történt.

Az idő múlása, illetve, maga a törvény azért fontos, mert enélkül nem léptethető életbe egy új, az unió régi tagállamai által alkalmazott agrártámogatási rendszer. Ez főként az állattenyésztési ágazatoknak lenne fontos, illetve néhány növény termesztése esetén. A Magyar Agrárkamara egy korábbi elemzéséből kitűnik, hogy legalább 100 milliárd forint támogatás a tét, vagyis, ha van SPS, akkor a fenti ágazatok megkaphatják ezt az összeget, ha nem, akkor a következő két évben ennyi pénz nem kerül a rendszerbe, amely egyes ágazatok teljes ellehetetlenülését okozná.

Márpedig a taláros testület szóvivője szerint nem nagyon valószínű, hogy ebben az évben végleges döntést hoznak a bírák. Emiatt január 1-től nem lehet bevezetni az új támogatásokat, azaz 2010-ben marad a mostani, úgynevezett SAPS-rendszer, s szembe kell nézni az állattartók, dohány, rizstermesztők válságával. Egyébiránt Gráf József agrárminiszter még a nyáron bejelentette, hogy lemond, ha az SPS-t nem sikerül bevezetni a megfelelő időben és formában.

Pont emiatt próbálnak most a november végére időzített tüntetéssel nyomást gyakorolni az Alkotmánybíróságra az érdekelt agrár-érdekképviseletek. Más szervezetek – például a Fidesz, illetve a hozzá szorosan kötődő Magosz – éppen az SPS bevezetése ellen érvelnek, és agitálnak. Szerintük a nagyüzemi lobbit szolgálja csupán az új rendszer. Arra viszont még egyikőjük sem adott választ, hogy az állattenyésztési és egyes növénytermesztési ágazatok támogatásmegvonását milyen módon kompenzálnák.

Ezek is érdekelhetnek