Nemszeretem szomszédok a kertben

Itt az idő megtervezni, melyik ágyásba mi kerüljön az idén.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 07. vasárnap2021. 02. 07.

Kép: Krumpliszedés burgonya romániai idénymunkás napszámos mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag traktor földmüvelés földművelés Alsónémedi vendégmunkásokat sújtó adó 2016.09.29 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nemszeretem szomszédok a kertben
Krumpliszedés burgonya romániai idénymunkás napszámos mezőgazdaság mezögazdaság mezogazdasag traktor földmüvelés földművelés Alsónémedi vendégmunkásokat sújtó adó 2016.09.29 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Érdemes figyelembe venni, hogy sok növény nem szereti egymás szomszédságát, illetve előveteményét. Nézzünk erre példákat!

A rokonfajok általában hasonló betegségekre fogékonyak, hasonló kártevők élősködnek rajtuk. Ezért ezeket ne ültessük, ne vessük egymás mellé, illetve ne telepítsük egymás után ugyanabba az ágyásba.

Ilyen rokonságban áll például a paradicsom, a padlizsán, de a burgonyát is e körbe sorolhatjuk. Aztán a borsó, a bab, a lencsefélék, egyes káposztafajok és -fajták. A paprika sem szereti, ha sok évig ugyanabban a földben kell élnie.

Egy kisebb kertben jelentős gondot okoz például a nagyobb mennyiségű paradicsom és burgonya termesztése. A krumplinál szabály, hogy legalább három-négy évet várjunk, mire visszakerül ugyanabba az ágyásba. A paradicsomnál is kell várni három évet.

Ugyanakkor arra a területre sem kerülhet burgonya, ahol előzőleg ilyet termesztettünk. Vagyis egy idő után elfogy az ideális terület. Mit lehet most tenni? A paradicsomnál még csak-csak megoldható a dolog – akár a kerítés mellé is kerülhet, ahová általában csak babot vagy tököt, uborkát vetünk.

A burgonya nagyobb területet igényel, már a töltögetés miatt is. Tehát egyszerűen mondjunk le a krumpliról! Egy évet hagyjunk ki – maximum néhány bokorral ültessünk, ami az újkrumpli iránti igényünket kielégíti.

Érdemesebb ezt tenni, semmint az egész kertet befertőzni az elkerülhetetlenül megjelenő fonalférgekkel, vírusokkal, baktériumokkal. Jómagam az idén a tavaly erősen visszavágott alma- és cseresznyefák melletti területre ültetek 20-30 gumót, elszórva, egymástól nagy tőtávra. Aztán jövőre már lesz a burgonya számára elég pihent területünk.

Nem említettem még a hagymaféléket: ezeket sem szabad egymás mellé vagy egymás után vetni, ültetni, ugyanis sok a közös kártevőjük, kórokozójuk.

Nem szereti egymást néhány, rokonságban egymástól messze álló növény sem. Erre példa a hüvelyesek és a hagymák társítása. Ha borsó, bab mellé vöröshagyma, snidling, fokhagyma kerül, akkor a fajok egymást kölcsönösen gyengítik, kevesebbet teremnek.