Nemzeti parkok földje - Kongatja a vészharangot az Élőlánc

Az Élőlánc a nemzeti parkok által kezelt földvagyon állami kezelésbe vétele elutasítására szüólítja fel a honatyákat, kérve őket, hogy ne szavazzák meg az erről szóló törvényjavaslatot. A szervezet szerint a nemzeti parkjaink tudják leginkább érvényesíteni e területeken a természetvédelmi szempontokat, s nem a sokat kritizált Nemzeti Földalapkezelő, melyhez ezt követően tartoznának a parkok földhasznosítási ügyei.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 25. szerda2015. 03. 25.

Kép: tiszatáj közalapítvány kesznyéteni tájvédelmi körzet mezőgazdaság állattartás szürkemarha gulya 2014 11 25 Fotó: Kállai Márton

Nemzeti parkok földje - Kongatja a vészharangot az Élőlánc
tiszatáj közalapítvány kesznyéteni tájvédelmi körzet mezőgazdaság állattartás szürkemarha gulya 2014 11 25 Fotó: Kállai Márton

Magyarország nemzeti vagyonának szerves részét, a mai és a jövő nemzedékek létalapját alkotják hazánk természeti erőforrásai és természeti öröksége. Védett természeti területeink ezért nem hasznosításra váró földterületek, hanem természeti örökségünk megőrzésének és fenntartásának színterei. A fenntartás és kezelés terén a szakértelem mellett a vagyonkezelői jog gyakorlása kulcskérdés. Az országgyűlés által elfogadott IV. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv szerint "A természetvédelmi érdekek érvényesítése leghatékonyabban a vagyonkezelői jogok gyakorlása útján valósítható meg…” (29. old.).

Teljesen elhibázott és végzetes következményekkel fenyeget az a kormányzati koncepció, amely védett természeti területeinket az egyéb állami földterületekkel összevonva egységes elvek alapján kívánja hasznosítani, ezért most a szakértelménél fogva a fenntartásra és kezelésre hivatott nemzeti parki igazgatóságokat vagyonkezelői jogosítványuktól megfosztja. Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a közpénzekből létrehozott és fenntartott védett természeti területeinket gazdasági érdekeknek szolgáltassák ki, a haszonszerzés színterévé tegyék, kezelésük és fenntartásuk ellehetetlenítésével természeti örökségünket végveszélybe sodorják. A T/3788 számú törvényjavaslat az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról azonban pontosan ezt fogja eredményezni. Kérünk ezért minden képviselőt, hogy lelkiismeretére hallgatva a javaslatot utasítsa el.

Ezek is érdekelhetnek