Olcsóbb lehet a máj?

Nagyon nagy túlzással állíthatnánk, hogy még jól is jöhetett az első félévi hazai madárinfluenza-járvány a liba- és kacsamájtermelőknek. Ugyanis a koronavírus-fertőzés miatt bezárt szállodák és vendéglátóipari egységek e prémium alapanyag iránti igénye szinte lenullázódott, így a piacon most legalább 20 százalékos túlkínálat alakult ki.

GazdanetO. Horváth György2020. 12. 07. hétfő2020. 12. 07.

Kép: koroknai béla falusi vendéglátás báránd kikapcsolódás tanya vendégház fogadó kacsa 2010 07 14 Fotó: Kállai Márton

Olcsóbb lehet a máj?
koroknai béla falusi vendéglátás báránd kikapcsolódás tanya vendégház fogadó kacsa 2010 07 14 Fotó: Kállai Márton

Hízott kacsa- vagy libamájat nem mindennap eszik az ember, sőt szinte alig, ha csak nem valami nagy családi ünnepen tálaljuk a kilónként akár 6–12 ezer forintba kerülő pecsenyét.

Nagy kérdés, mi lesz most karácsonykor, mert úgy tűnik, hogy a családok nagy része nem tart akkora összejöveteleket, mint szokott. Ezt az addig hátralévő három hét jár­ványügyi helyzete nagyban meghatározza majd. Ha valóban nem lesznek nagy közös ünneplések, elképzelhető, hogy akiknek az asztalán egyébként hagyományosan megszokott a pecsenyemáj, most nem vásárolnak belőle.

Holott akár egy kicsit olcsóbb is lehet e termékkör: az európai vendéglátóhelyek, szállodák szinte jórészt bezártak, holott eddig ezek vették fel a liba- és kacsamáj 70-80 százalékát.

E termékkörből a fran­ciák a piac 80, a magyarok a 8 százalékát látták el. Az idei termelés csaknem 20 százalékkal esett vissza, ezen belül Magyarországon a madár­influenza-fertőzés miatt libából csaknem 50, kacsából 30 százalékkal kevesebbet vághatnak. (Mintegy ötmillió madarat kellett – állami kártérítés mellett – kényszerből leölni a járvány terjedésének megelőzése miatt.) Most is sokkalta kisebb az állomány, mert csak részben lehetett pótolni a kiesést.

Ez azonban a májpiac hatalmas beszűkülése miatt még jól is jöhet, a kisebb mennyiség ellenére is értékesítési gondok vannak – amellett, hogy ötödével esett a termelés, még így is 20 százalékos a túlkínálat –, s mi lenne, ha nem lett volna a nagy állománycsökkenés?

A májpiacra ma is ugyanaz jellemző, mint tavasszal: bezártak az éttermek, a feldolgozók a kiskereskedelemnek próbálják ér­tékesíteni az árujukat. Így ott a ­nagyobb kínálat mellett vélhetően némileg csökkent árak alakulhatnak ki.

Mindez a csirke piacán már hónapok óta látszik – például az akciós far-háttal együtt mért comb kilója 315 forint volt egy hete az egyik nagykereskedelmi láncnál, de ugyanígy találunk kacsa- és libahúsakciókat is.

Zárt tartás

Európában ismét megjelent a veszélyes madárinfluenza: holland vad- és házi madarakon mutatták ki a kórokozót. Az őszi madárvonulás még tart, bárhol bármikor felbukkanhat a vírus. Ezért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos kötelezővé tette a házi szárnyasok zártan tartását, legyen szó nagy telepekről vagy háztáji állományról. Az állatokat tehát csak zárt térben lehet etetni, itatni, míg az almot, a takarmányt úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férhessenek hozzá.