Olcsóbb zöldség húsvét után - Most még az egekben az árak

Lassan mérséklődik a zöldségeseknél fizetendő szinte csillagászati ár. Ám csak lassan, ahogyan a hazai és a külhoni termelés fokozatosan felfut, s pótolja a tél végi kieséseket. Elsőként a salátáknál érezhetjük ezt.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.
Olcsóbb zöldség húsvét után - Most még az egekben az árak

Néhány hete szinte európai szintű botrányt kavart a fagyos tél miatt kiesett olasz, spanyol, portugál zöldség okozta árrobbanás. A hazai termelés sem tudta pótolni a hiányt, mert végig nagyon hideg volt a tél, hetekkel később indulhatott csak el a fóliás és üvegházi termesztés.

Március végére azonban a gyorsan fejlődő zöldségekből – retek, saláták, egyes káposztafélék, újhagyma, spenót stb. – növekszik a kínálat, ami letörheti az árakat. Már most is találni 300-400 forintos salátát – szemben a néhány héttel ezelőtti 450-600 forinttal, amit egy-egy szebb fejért kellett fizetni.

A paradicsom, a paprika és más, melegebbet kedvelő, valamint a hosszabb termesztési idejű zöldségnél egyelőre nem várható változás: egy kiló ezekből 1000-1500 forint között mozog.

Tény az is, hogy a nagybani és kistermelői piacokon a magyar terméket gyakorta drágábban kínálják a külföldinél. Ez addig tart, amíg jobb nem lesz az idő, és tömegesebb termelés, majd kínálat alakul ki a honi zöldségfélékből. Az idei április végi húsvét idején azonban már megindulhat egyfajta árcsökkenés – kérdés persze, hogy az ünnep miatti fokozott vásárlások mennyire húzzák az árakat felfelé.

A gyümölcsárak is az egekben vannak, a jobb minőségű almáért 350–500 forintot is elkérnek kilónként – igaz, gyengébb minőségűt 200 forinttól kaphatunk. De a déligyümölcsök ára is magas, ami szintén a keményebb európai télnek, illetve annak tudható be, hogy a brazil, mexikói és amerikai narancsligetekben csökkent a termés, ami megemelte a Földközi-tenger környéki árakat is. Vagyis, amíg az új termés meg nem jelenik – először a szamóca, majd aztán a többi –, nem számíthatunk olcsóbb gyümölcsre.