Ötödével lesz kevesebb idén a zöldség és a gyümölcs

Mintegy 20 százalékos terménykieséssel lehet számolni a zöldségek esetében az időjárás okozta károk miatt a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 15. hétfő2017. 05. 15.

Kép: O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Ötödével lesz kevesebb idén a zöldség és a gyümölcs
O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Domján Erika a köztéében elmondta, pontos képet még nem kaptak a fagy és jégkárok elhúzódó hatása miatt, de a szamócánál már tapasztalható a 20-30 százalékos terménykiesés – írja az MTI. Megjegyezte, hogy Magyarország a környező országokhoz képest “olcsón megúszta” a májusi fagyos időszakot, Németországban, Szlovákiában, Ausztriában, Lengyelországban sokkal nagyobb károk keletkeztek.

A terméscsökkenés csak az egyik árfelhajtó tényező, a munkaerő-igényes ágazatban a minimálbér emelése is kihat a termények árára, ahogy az öntözéssel kapcsolatos jogszabályok okozta többletköltségek is. Ráadásul az uniós kínálat is befolyásolja az árakat, s ha ott valamiből hiány mutatkozik, az szintén árfelhajtó hatású nálunk is. Domján Erika szerint ezeket a hatásokat az élelmiszer-áfa 5 százalékos csökkentésével lehetne mérsékelni és hozzáfűzte, hogy csak a zöldség-gyümölcs ágazatban maradt 27 százalékos az áfa mértéke.

Ezek is érdekelhetnek