Párlatba zárt szilvaízek

Harminc szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Gazdanetohgy2017. 05. 10. szerda2017. 05. 10.

Kép: pálinka fesztivál magyar rövidital 2008 05 10 Fotó: Kállai Márton

Párlatba zárt szilvaízek
pálinka fesztivál magyar rövidital 2008 05 10 Fotó: Kállai Márton


Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket.

Mindössze egyetlen esetben kellett intézkedniük. A tesztelt italok között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek megmérték a metanol-, hidrogéncianid-, etil-karbamát- és a réztartalmat.

Az ellenőrzött tételek megfelelőnek bizonyultak, azonban egynél az etil-karbamát-tartalom túllépte az ajánlott határértéket, ezért a hatóság megtiltotta e termék forgalmazását.

Az összes szilvapálinkánál rendben találták a gyümölcseredetet, azaz valóban hazai gyümölcsből készültek az italok. Szomorú tény viszont, hogy a kereskedők 14 esetben nem tudták – a nyomon követésnek megfelelő – egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok bírságra számíthatnak, melynek összege várhatóan 700 ezer forint lesz.

Két terméknél kellett apróbb jelölési hiba miatt figyelmeztetni az előállítókat.

A kedveltségi vizsgálat során javarészt szakértő, kisebb számban laikus kóstolók bírálták a pálinkákat.

Az értékelők kedvence az Agárdi Miraculum Szilvapálinka lett, másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilvapálinka, a harmadik a Nobilis Forte 55° Szilvapálinka lett.
 

Ezek is érdekelhetnek