Szuperbaktérium Szegedről

A kertészetben és szőlészetben egyaránt használható, gomba- és baktérium ellenes, a biotermesztésben használható, sokféle növényvédő szert kiváltó új baktériumtörzset fedeztek fel a szegedi egyetem kutatói. A kifejlesztett törzs használati jogát már el is adták egy amerikai cégnek, mely a világ szinte minden pontján teríti termékeit.

GazdanetO. Horváth György2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.

Fotó: Charles Crowell

Szuperbaktérium Szegedről Fotó: Charles Crowell

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Ez azért fontos, mert az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre, vagy a környezetre, ezért kiváltásukra egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai évtizedek óta foglalkoznak biokontroll kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban - tájékoztatott közleményében az egyetem.

Az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének kutatói olyan, az SZTE által szabadalmaztatott, baktériumtörzset találtak, amellyel hatékony baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, paprika, saláta és káposzta biotermesztése során, talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

- A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek jól alkalmazhatók biokontroll célokra. A 2011-ben szabadalmaztatott Bacillus mojavensis törzs egyedülálló profillal bír. Kiemelkedően nagy mennyiségben termel fengicint. Ez a peptid-antibiotikum gombaellenes hatással rendelkezik, és megnöveli a növény általános ellenálló képességét. A peptid-antibiotikum nem káros az emberi szervezetre, és stabil a természetben, vagyis a környezeti hatásoktól függetlenül hosszú ideig fejti ki hatását.

Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújt. Így például képes kivédeni a Xanthomonas vesicatoria baktérium hatását, amely a paradicom és paprika levelek foltosodását, majd elhalását okozza, de a termést is károsítja. Egy másik gombafaj ellen is hatékonyan használható az új baktériumtörzs,  a Pythium debaryanum gomba által okozott károkat lehet vele elkerülni, amely a palánták korai rothadásáért felel. (Ez az egyik faj, mely a közismert nevén palántadőlésnek nevezett betegséget okozzák a csíra, illetve a palánta méretű növényeknél.)

A szabadalmaztatott törzs jól tűri a viszonylag magas rézszintet is, így hatékonyan alkalmazható réztartalmú szerekkel kezelt talajban, így például a szőlőtermesztésben - magyarázta Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A szabadalmat, a nemrégiben megkötött licenciaszerződés értelmében, az USA egyik legnagyobb biokontroll termékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazáshoz. Így a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások eredményét a mezőgazdaságban és a kertészetben világszerte hasznosíthatják, csökkentve ezzel a környezet és az emberi egészség terhelését.

Ezek is érdekelhetnek