SZINTE A TAVASZ beköszöntével egy időben robbant a támogatási bomba. Nem elég, hogy a minden évben ilyen tájt megjelenő úgynevezett egységes támogatási kérelmet le kell adni, egy sor másik szubvencióra is most lehet jelentkezni.

Támogatási nagyüzem

Évente 500-600 milliárd forint agrár és vidékfejlesztési támogatás áll – jórészt az Európai Unió, másrészt a hazai költségvetés jóvoltából – rendelkezésre csaknem kétszázezer igénylő számára. Ebből is a legnagyobb összeg, a területalapú támogatás és a zöldítésre elérhető pénz most igényelhető az egységes támogatási kérelem során. Az idén május közepéig 44-féle dotáció kérhető. Nagyjából a tavaly megismert rend szerint lehet majd kitölteni és leadni az interneten az igényléseket, valamint a hozzá kapcsolódó kötelezettségeket igazoló dokumentumokat. Egy fontos változás azonban akad: 2018-ban már tilos vegyszereket használni egyes zöldítési területeken, ami nehezíti a gazdák helyzetét, így lehet, hogy kevesebb területre adnak be támogatást. A kérelemmel kapcsolatban nagy segítséget jelentenek a falugazdászok, hiszen elég nehéz eligazodni a sokfajta támogatás között. Nem véletlen, hogy az utóbbi években 120-130 ezren éltek e lehetőséggel.

MENTETT GÉNEK

Az őshonosnak nevezett állatok és növények genetikai állományát, praktikusan az ilyen állatokat, növényeket hivatott védeni, fenntartani az a támogatás, amely mostantól igényelhető. Többek között ezzel foglalkozik a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK), amely a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankja: 53 ezer unikális tétele 130 ezer génbanki minta megőrzését garantálja. A gödöllői Haszonállatgénmegőrzési Központban (HáGK) az őshonos állatfajták – főként a kisebb haszonállatoké – megőrzése zajlik, de a nemzeti parkok is részesei e munkának. Emellett mintaprogramok is indulnak a kárpáti borzderes szarvasmarha, továbbá magyar hidegvérű muraközi ló állományának megőrzése és növelése érdekében.

SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Szőlőtermesztők vehetik igénybe az úgynevezett szerkezetátalakítási támogatást, amely a szőlőültetvények korszerűsítését, azaz a fajtaváltást és az ültetvény áttelepítését segíti elő.

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség, mely támogatásból 38 termelői csoport részesülhet. Cél az együttműködés ösztönzése, ami segíti a piaci pozíciójuk erősítését, jövedelmi és versenyképességi helyzetük stabilitását. Ez a 2014. január 1. után alakult és elismert termelői csoportok támogatását jelenti: 5 éven át évi maximum 31 millió forintot kaphatnak.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.