Térköves kert gyermekes családoknak

Hirdetés – A kert nagyon fontos része a háznak esztétikailag. Az igazán nagyszerű kertek azonban nem csak szépek, de hasznosak is! A praktikusság viszont teljesen mást jelent egy felnőtt és egy kisgyermek számára. Hogyan érhető el, hogy minden generáció számára ugyanakkora élményt nyújtson?

GazdanetPR cikk2020. 10. 01. csütörtök2020. 10. 01.
Térköves kert gyermekes családoknak

 

Fotó: koviko.hu

A modern gyereknevelés egyik legnehezebb kérdése, hogy miként veheti fel a versenyt a természet a tévével, telefonnal vagy videojátékokkal? A válasz bár egyszerűen hangzik, de korántsem az: Olyan kertet kell kialakítani, amely a gyerekeket is ugyanannyira leköti, mint a szüleiket.

Sajnos teljesen másra van szükség ehhez egy kisgyermek esetében, hiszen míg a felnőtteknek egy kényelmes hintaágy, a lenyugvó nap és egy pohár finom ital tökéletesen elég, addig a gyerekeknek ez nem üti meg az ingerküszöbét, és unalmasnak fogják találni.

Hogyan alakítható ki egy olyan gyermekbarát kert, amely kicsalogatja a fiatalokat – és akár egész nap le tudja őket foglalni, de mégis szép látványt nyújt a szülőknek is?

Játszóházak a kertben — térkőre vagy járdalapra építve

Fotó: koviko.hu

Teljesen egyértelmű, hogy az első és legfontosabb dolog a gyermekek számára a játék. Ők ezen keresztül tanulnak, és természetesen ez szórakoztatja őket a legjobban.

De nincs szükség ehhez drága, a kert felét elfoglaló játszótérre – tökéletesen megfelel a térkőre vagy járdalapra felállított néhány játékelem is. Ezeknek hatalmas előnye, hogy könnyen elpakolhatóak, így néhány mozdulattal újra esztétikussá tehető a kert látványa.

Beépített játékok

Ha van olyan örökzöld játék, ami sosem megy ki a divatból –még az okostelefonok korában sem–, akkor az a homokozó! A homok kellemes tapintása, és a kreativitás végtelen tárháza olyan játékot nyújt, amit egyetlen tömeggyártott játék sem tud még csak megközelíteni sem.

De ha szeretnénk olyan játszórészt kialakítani a gyermekeknek, amely a szülőknek is ugyanolyan impozáns látványt nyújt, akkor érdemes lehet saját kis hobbikertet és ágyást kialakítani nekik. A saját ágyások remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyermekek a szüleikkel együtt játszhassanak, mindeközben pedig megtanulják a kertészkedés művészetét és a természet szeretetét.

Fotó: koviko.hu

A “dzsungel”

Míg a felnőttek sokkal jobban szeretik a rendezett, letisztult formákat és kerti részeket, addig a gyerekek inkább az elvadult, benőtt, dzsungelre hasonlító kerti szegleteket részesítik előnyben – több okból kifolyólag is.

Egyrészről ez az, ahol a legtöbb rovar, bogár, béka vagy csiga garázdálkodik. Ezeket az élőlényeket pedig nagy kedvvel figyelik meg a gyermekek.

Másrészről pedig itt remek búvóhelyek és bunkerek alakíthatóak ki, ahol bújócskázhatnak, számháborúzhatnak, vagy klubot alapíthatnak.

Fotó: koviko.hu

A víz szeretete

A víz amellett, hogy az élet alapeleme, a gyerekekből is rajongást vált ki. Nem hiába okoz komoly terhet egy kisgyerekkel eső után sétálni, hiszen minden apró pocsolya komoly fenyegetést jelent a tiszta ruhákra.

A kerti tó sokakban félelmet kelt – de akkor hogyan csempészhető be a víz úgy a kertbe, hogy ne jelentsen veszélyt a gyerekekre?

A megoldás: esőkert. Nem szükséges hozzá semmiféle szivattyú vagy gépészet, az eső pedig csak néhány napig áll meg benne. Ezenkívül maximum 20-30 centi mély, tehát a gyermekekre sem jelent veszélyt. Hatalmas előnye még, hogy az előző ponthoz hasonlóan rengeteg bogarat és madarat vonz magához az ilyen jellegű kert.

A legfontosabb: a biztonság

Ahogy a kerti tóra igaz, úgy az egész kertre elmondható, hogy a biztonság mindig, minden esetben az első és legfontosabb szempont egy gyermekbarát kert kialakításánál.

Ez magában foglalja azt, hogy csak olyan növények kerülnek a kertbe, amelyek nem mérgezőek. De a hegyes, éles tárgyak, sarkok, építmények sem gyermekbiztosak. Amire figyelni kell még, az a különféle szerszámok, például a metszőolló vagy villa – mindig legyen saját helyük, amihez a gyermekek nem férhetnek hozzá. Veszélyt jelenthet még a különböző kerti elemek telepítése, mint például a korábban említett kerti tó.

Térkövet a legjobb helyről

A kertekben elengedhetetlen az útburkolat használata, amelyre a legkézenfekvőbb megoldás a térkő.

A gyermekbarát kertek esetében sosem szabad spórolni az alapanyagokon vagy azok minőségén, éppen ezért is olyan helyről érdemes beszerezni, amelyek megbízhatóak, minőségiek. Érdemes figyelni a jó ár-érték arányra térkövek esetében is.

A Kovi-Kő térkőgyártó egy remek példa ennek szemléltetésére, hiszen már 1995 óta a piac meghatározó szereplői, és amellett, hogy térköveik minden EU-s szabványnak tökéletesen megfelelnek – különböző szaktanácsadással támogatják, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb térkő fajtát!