Tízezrek várnak döntésre és milliárdokra

Több tízezer gazdálkodó még mindig hiába vár támogatási, pályázati döntésekre és persze pénzre – a döntéshozó hatóságok lassan hoznak határozatokat – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A MOSZ szerint a Miniszterelnökség jószerével havonta tesz közzé újabb és újabb időpontokat. A vidékfejlesztési programot lassan két éve, 2015 augusztusában hagyták jóvá, azóta meghirdettek 68 támogatási jogcímet, de alig néhányat bíráltak el. Nagyjából 100 ezer gazdálkodó várja türelmetlenül, hogy történjen valami.

GazdanetO. Horváth György2017. 06. 15. csütörtök2017. 06. 15.
Tízezrek várnak döntésre és milliárdokra

Az érdekképviselet szerint a hivatalok mélyen hallgat arról, hogy a döntések csúszása miatt az elmúlt két évben a mezőgazdaságban a beruházási színvonal 2014-hez képest 20 százalékkal esett vissza. A késlekedés miatt a pályázatokhoz csatolt árajánlatok elvesztik az érvényességüket, nem lesz tartható a beruházási ütemterv, drágul, vagy nem lesz megvalósítható a beruházás. Ráadásul a nyertes pályázók csak egy hosszú és költséges közbeszerzési eljárás után kezdhetik meg beruházásaikat. 2017-ben így támogatott beruházás gyakorlatilag alig lesz. Modernizációra, fejlesztésre, hatékonyságjavításra pedig nagy szükség lenne. Az is érthetetlen, hogy a kormány az unióban szinte egyedülálló módon miért vont el a forrásokat a vidékfejlesztéstől és csökkentette a 25%-os társfinanszírozási arányt 15%-ra.

Nem csak a vidékfejlesztési programmal vannak problémák, hanem még a közvetlen támogatások kifizetése is jelentős elmaradásban van az intézményrendszer átalakítása miatt. Az év első 2 hónapjában gyakorlatilag leálltak a kifizetések, és a 2016 májusában igényelt támogatásokból még most is mintegy 100 milliárd forint kifizetésére várnak a termelők.