• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Újabb ügyben állhatunk az EU Bírósága elé

Szerző: O. Horváth György
Vélhetően az Európai Unió Bíróságára fog menni Magyarország abban az ügyben, mely a hazai és az import élelmiszerek és mezőgazdasági termékek kiskereskedelmi árrésének bizonyos korlátozásáról szól.

A nagy élelmiszer-ellátó vállalkozások árpolitikája döntően befolyásolja a hazai élelmiszer-előállítás jövedelmezőségét. Ha ők lépnek, akkor az végigsöpör az egész láncolaton
Fotó:
Németh András Péter

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárás keretében újból felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi árrésének korlátozását. Ha erre két hónapon belül nem kerül sor, úgy az ügy az EU Bíróságánál fog kikötni. A magyar válasz, melyet az agrártárca adott ki ezt engedi feltételezni, mert arról szól, hogy Magyarország megvédi és ragaszkodik eddigi álláspontjához.

A vita lényege, hogy az EU szerint korlátozza az import termékek versenyképességét az a magyar jogszabály, mely szerint az import és hazai gyártású agrártermékeknél nem lehet az importnál a hazaihoz képest kisebb árréseket alkalmazni. A magyar szabályozásra évekkel ezelőtt azért került sor, mert a magyar beszállítók érdekeit rontotta az a gyakorlat, hogy az import élelmiszereknél, mezőgazdasági alapanyagoknál minimálisra szorított árrést alkalmaztak - sokszor gyanúsan alacsony beszerzési árak mellett! - a kereskedelmi láncok, kereskedők. Elég a tejek, sajtok példáját felhozni, ahol még ma is előfordulnak az azonos árrés alkalmazása mellett is meghökkentő akciók, mikor az ideszállított, leadózott, árréssel ellátott termék a boltban annyiba kerül, mint amennyiért a magyar feldolgozó képes előállítani az árucikket.

Az Európai Bizottság szerint a magyar jog megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket így általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek. Magyarország továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy a kiskereskedők azonos árréssel lássák el a magyar és az import árut, a külföldi termékek ne élvezzenek előnyt - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében. A kormány célja a magyar fogyasztók és a magyar termékek védelme és az, hogy a hazai élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek azonos versenyfeltételek mellett kerüljenek a boltok polcaira. A tárca továbbra is áll a viták elé.