Van pénzed? Fektesd agrárcégekbe!

A mezőgazdaság lehet a következő évtizedben a befektetők kedvence a The Guardian szerint. A már beharangozott élelmezési válság, a klímaváltozás és a bioüzemanyagok iránti kereslet hosszú távon biztosan felértékeli az élelmiszer- és nyersanyagárakat.

GazdanetIlijin Kinga2010. 07. 31. szombat2010. 07. 31.
Van pénzed? Fektesd agrárcégekbe!

Fejenként fél hektár - ha feldaraboltuk volna a Föld összes művelhető területét és szétosztottuk volna a bolygó minden lakója közt, ennyi jutott volna mindenkinek hatvan éve, 1950-ben. Hiába szárítottak ki azóta mocsarakat, vágtak ki esőerdőket, a népesség is növekedett, így a ma élő 6,5 milliárd embernek csak alig több, mint 0,2 hektárja lenne az osztozkodás után. 2050-re 9,2 milliárdan leszünk, és egy emberre alig jut majd egy talpalatnyi termőföld. Ezt végiggondolva nem is olyan meglepő, hogy befektetési szakemberek a mezőgazdaság felértékelődését jósolják.

A The Guardian című brit lap online kiadása londoni szakértőkre hivatkozva azt ajánlja: aki hosszú távú befektetésekben gondolkodik, tartsa a szemét az agrárcégek részvényein. Minden jel arra mutat, hogy ez a szektor felértékelődik és az élelmiszerárak lassan, de folyamatosan emelkednek a jövőben. A legnyilvánvalóbb okok közt olyan gyakran tárgyalt problémák szerepelnek, mint a népesség növekedésével összefüggő élelmezési nehézségek, a fejlődő országok átalakuló fogyasztói szokásai, a klímaváltozás vagy a bioüzemanyagok iránti kereslet növekedése.Van pénzed?

A lap által megkérdezett szakértők elsősorban kisbefektetőknek ajánlják a mezőgazdasági befektetéseket, akiknek nem fontos, hogy gyors eredményeket érjenek el. Az agráriumhoz kapcsolódó tőzsdei spekulációk miatt ugyanis rövid távon kockázatos az ágazatba fektetni, ám olyan tényezőket nehéz találni, amik jelentősen visszafoghatják a mezőgazdasági árak hosszú távú növekedését. A The Guardian elemzésében ugyanakkor arra is figyelmeztet: ha az ágazat valóban népszerűvé válik a kisbefektetők körében, az további spekulációknak adhat teret, és a tőzsdei áringadozásnak végül a gazdálkodók vagy a fogyasztók ihatják meg a levét.

Ezek is érdekelhetnek