Végre engedett Brüsszel!

A 2010. évi uniós költségvetés terhére 280 millió euróból úgynevezett tejalapot hoz létre Brüsszel. A hónapok óta tartó tejes demonstrációk 21 tagország és a Parlament nyomása elérte célját: az Európai Bizottság végre elkülöníti a keretet a válságos ágazat megsegítésérre. A termelők mégsem elégedettek.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 19. hétfő2009. 10. 19.
Végre engedett Brüsszel!

Ahogy azt kicsiben a tagországok megteszik, úgy most az unió egésze is hasonló lépést hagy jóvá. Vagyis a jövő évi büdzsé terhére már az idén kifizetnek egy 280 milliós tejalap terhére a tehenészeteket megsegítő támogatásokat. (Nálunk a múlt héten kezdték a jövő évi tejpénzt fizetni.)

Erről hossza vita és számos drasztikus tüntetés győzte meg az unió „kormányát”, a Bizottságot. Egyben bejelentették az agrárminiszterek mai tanácskozását követően, hogy az unió mezőgazdasági biztosa is beadta derekát. A gazdák tiltakozó akciói közepette ezt jelentette be Mariann Fischer Boel, aki mindeddig elzárkózott a büdzsé és a támogatások komolyabb növelése elől.

A termelők ugyanakkor – akik ezúttal is ezres létszámú tömegben tüntettek Luxembourgban – közleményt adtak ki, amelyben azt sürgették, hogy szubvenciók helyett Brüsszel a termelés és a szabályozás rugalmassá tételével hozzon létre hosszú távú garanciákat az ágazatban.

A brüsszeli bizottságra 21 tagállam, köztük Magyarország és az Európai Parlament is jelentős nyomást gyakorolt, hogy döntsön érdemi segítségnyújtásról az ágazat termelőinek.