Veszteséggel, de átvészelték a szárnyasok a kórt

Ami nem mondható el a koronavírusról, az talán igen a madárinfluenzáról: június 5. óta nem volt új megbetegedés az országban, így mindenhol újraindulhat a munka a baromfitelepeken. Ugyanakkor óriási a veszteséggel, 4,8 millió madár pusztulásával, leölésével járt együtt a kór.

GazdanetO. Horváth György2020. 07. 18. szombat2020. 07. 18.

Kép: Pannon Baromfi Győr Györ feldolgozó és csomagoló üzeme csirke szárnyas mellfilé combfilé élelmiszer étel csirkehús gyár dolgozó munkás munka 2009.04.06. fotó: Németh András Péter

Veszteséggel, de átvészelték a szárnyasok a kórt
Pannon Baromfi Győr Györ feldolgozó és csomagoló üzeme csirke szárnyas mellfilé combfilé élelmiszer étel csirkehús gyár dolgozó munkás munka 2009.04.06. fotó: Németh András Péter

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az in­tézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

A járvány leginkább három dél-alföldi megyénket érintette, azon belül is főként a víziszárnyas-telepeket. Az idén is megismétlődik a három évvel ezelőtti történet: az őszi szezonban hiánycikk lesz a kacsa- és libahús, illetve -máj.

Ezzel párhuzamosan a csirketartók a folyamatos túltermelési nyomás miatt vannak nehéz helyzetben: a baromfibetegség, illetve a koronavírus hatásai egyszerre érvényesülnek.

Csökkent az export, és hiába nagy a lakossági fogyasztás, a bezárt éttermek, szállodák, a közétkeztetési konyhák óriási tömegű korábbi igénye hónapok óta szinte a nullára esett.

A vágóhidak hűtőtárolói szinte mindenhol megteltek, az élő baromfi felvásárlási ára nagyon alacsony. Ugyanakkor a hasonló okok miatt túltermeléssel küzdő uniós – főleg lengyel – baromfikészletek igen olcsón kerülnek a mi piacainkra is, ami lefelé nyomja az értékesítési árakat.

Könnyített közértékesítés

A kormány nem véletlenül hoz olyan intézkedéseket, amelyek megkönnyítik az agrár­alapanyagok és az élelmiszerek értékesítését. Cél, hogy a termék eladása minél egyszerűbb legyen. Ezért gyorsítják a közbeszerzési eljárásokat, határozatlan időre szólna a szakhatósági hozzájárulás érvényessége, a mobilapplikációs ajánlattétel, az eljárási határidők rövidítése, illetve a központi beszerzőszervezetek közötti hatásköri átfedések megszüntetése, egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozása. Az értékesítési pontok bővülését a helyi piacok további támogatása segíti.

 

Ezek is érdekelhetnek