Vigyázzunk, támadnak a kártevők!

Végre megjött az eső, ami áldásos hatása mellett a kertészkedők számára többletmunkát jelent. Megszaporodtak a gyomok, s a párásabb idő a gombák megjelenését és terjedését is segíti.

GazdanetO. Horváth György2020. 06. 10. szerda2020. 06. 10.

Kép: Galgahéviz zöldborsóborsószedés zöldség kerti munka dolgozó ember nyugdíjas föld mezögazdaság 2009.06.11. fotó: Németh András Péter

Vigyázzunk, támadnak a kártevők!
Galgahéviz zöldborsóborsószedés zöldség kerti munka dolgozó ember nyugdíjas föld mezögazdaság 2009.06.11. fotó: Németh András Péter

Lassan itt a borsó betakarításának ideje. A csapadék viszont segíti egyes betegségek – peronoszpóra, ragya stb. – színre lépését: ahol eddig nem jelentek meg az első virágok – kései fajták –, ott még lehet védekezni ellenük. A gaz­daboltos szakemberek ajánlanak 5-7 napos várakozási idejű szert, így a szedésig ezek hatóanyaga elbomlik.

Hasonló a helyzet a gyökérzöldségeknél is, ahol a répalégy, a tetvek, illetve a gombák okozhatnak kárt. Figyeljünk rá, hogy a kiültetett palántákat se lepjék el a tetvek, illetve az esők miatt felverődhetett sár a palánták leveleire, ezért érdemes megelőző jelleggel a paradicsomot, padlizsánt és a paprikát is lekezelni a gombák ellen.

A burgonyát sok helyen már fel kellett tölteni, ahol ez még vissza van, ott érdemes előbb sarabolással irtani az esők hatására napok alatt kikelt gyomokat, s csak utána elvégezni a tövek feltöltését. Az állomány még áttekinthető, ezért szánjunk rá egy órát és kézzel szedjük le a burgonyabogarat, illetve a narancssárga petecsomókat. Permetezni ezek ellen inkább akkor érdemes, ha a peték 2-4 milliméter nagyságúak.

Amennyiben már letermett az eperágyás, érdemes a jól fejlett és szépen termő tövekről sarjat fogni. Jelöljük meg az ilyen töveket színes madzaggal, és a nyár folyamán ezekről hagyjunk csak utódokat. Amelyik nem termett jól vagy betegnek látszik, már most érdemes kiásni, és a helyébe a nyár végén, ősz elején fiatal újakat ültetni.

Amennyiben locsolunk, most már vigyázzunk, hogy kora reggel vagy inkább este végezzük, s lehetőleg csak a palánták, a növények tövéhez kerüljön víz. Érdemes mindenféle zöldségünket mulccsal takarni, ami lehet szalma, levágott széna vagy éppen a fűnyíróból kikerülő apríték. A lényeg, hogy amennyire csak lehet, akadályozzuk a talaj felverődését, és legalább 5-10 centis réteget rakjunk le, mert ezen már csak kevés gyom képes áttörni, kihajtani.

Figyeljünk a gyümölcsfákra is. A cseresznyén és a meggyen a levélfoltosodást okozó gombák most telepednek meg, ami miatt később elsárgul, majd nyár közepén-végén idő előtt lehull a lomb. Ez ellen most kell védekezni réztartalmú szerrel. A feladat nem könnyű, mert tudnunk kell, mikor érik a fánkon a gyümölcs, s ezt figyelembe véve szükséges a beavatkozást elvégezni az ehhez megfelelő szerrel.

A többi gyümölcsfánál ilyen veszély nem fenyeget – ha csak nem maradt néhány szem kajszi a fán –, ezeket szintén kezeljük lisztharmat, varasodás, levélfodrosodás, levéllikacsosodás ellen. Támadnak a különféle gyümölcsmolyok, ezért érdemes rovarölőzni is kéthetente.

Lassan érik a ribizli, az egres, a josta, így azokat már ne permetezzük. A letermett epret viszont kezeljük gombaölő szerekkel. A virágzásban lévő málnát is védjük a szárfoltosságot okozó gombákkal szemben: a töveknél található fiatal, zöld hajtásokat kell kezelni.

Ezek is érdekelhetnek