Csónakkal a lúgtengeren

Úgysem lesznek meg a felelősök. Bár nem végeztem felmérést, az bizonyos, hogy ezt a véleményt nem egy károsulttól hallottam a vörösiszap által sújtott Kolontáron. Igazuk lesz-e a kétkedőknek vagy sem, azt az idő dönti el, az azonban bizonyos, hogy a parlament bizottságot állított fel a vizsgálódásra, amely legutóbb múlt szerdán ülésezett.

Hazai élet2011. 07. 08. péntek2011. 07. 08.

Kép: Az ajkai timföldgyár megsérült zagytározója Vörösiszap-katasztrófa Devecser Kolontár 2010.10.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Csónakkal a lúgtengeren
Az ajkai timföldgyár megsérült zagytározója Vörösiszap-katasztrófa Devecser Kolontár 2010.10.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Veszélyes hulladék-e a vörösiszap? Ezt a kérdést feszegették az országgyűlési képviselők Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség korábbi vezetőjének meghallgatásán. A válasz: nem. Miért nem az? Mert nem is hulladék. És miért nem hulladék? Azért, mert nem meríti ki a hulladék fogalmát. Hulladék ugyanis az, amit egy cég már nem kíván újrafelhasználni, ezért attól megvált, megválni szándékozik vagy megválni kényszerül.

Márpedig a vörösiszaptól a MAL Zrt. nem vált meg, hiszen a tározójában tárolta. Így okoskodott Kling István, a vízügyekért felelős helyettes államtitkár. Amúgy ne higgye az olvasó, hogy a kérdés lényegtelen. Hiszen ha a vörösiszap veszélyes hulladék, akkor a tárolására különleges szabályok vonatkoznak: például fedett területen dupla szigetelésű tárolóedényben tartandó. Ez pedig, ugyebár, a mennyisége miatt képtelenség. Éppen ezért a tározót már 2009-ben be kellett volna zárni. Viszont, ha kiveszik a vörösiszapot a veszélyes hulladék minősítésből, semmi gond, gátszakadásig lehet használni a tározót…

Vegyük csak át még egyszer, érdemes: a tározóban lévő vörösiszap és rendkívül magas pH-értékű lúg egyvelege nem veszélyes hulladék, hiszen attól a MAL Zrt. még nem vált meg. Amúgy a cég egyik vezetője hasonlóképpen védekezett már a katasztrófa másnapján. Ekkor bukott ki az amúgy mérsékelt humorérzékkel megáldott Pintér Sándor belügyminiszterből a feledhetetlen aranyköpés: Akkor fürödjél meg benne!

De ha a vörösiszap a helyettes államtitkár érvelése szerint sem veszélyes hulladék, akkor miként lehetséges, hogy a hírek szerint Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár már számolja a súlyos milliárdokra rúgó büntetést a veszélyes hulladék tárolására vonatkozó rendelkezések megszegése miatt? Úgy, hogy a tározó átszakadása által a MAL Zrt. akaratán kívül ugyan, de megvált a vörösiszaptól. Márpedig ha megvált, akkor az ezáltal veszélyes hulladékká vált, amit a Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen, a házakban és a határban már nem megfelelően tároltak – tehát a büntetés jogszerű.

– Kapott-e felkérést arra, hogy minősítse a MAL Zrt. tározójában található anyagot? – hangzott a kérdés a szakértőhöz, Varga Pálhoz, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség keretében tevékenykedő Hulladékminősítési Bizottság korábbi vezetőjéhez.
– Nem kaptam – hangzott a lakonikus válasz.

– És ha kap, miként minősíti az ott található anyagot?
– Mindenképpen veszélyes hulladéknak.
Az már csupán hab a tortán, teszem már hozzá én, hogy az almásfűzitői tározóban található anyagot az ottani felügyelőség veszélyes hulladéknak minősítette.

A kérdést, hogy a Közép-Dunántúlon illetékes felügyelőség ezt miért mulaszthatta el, Kling Istvánnak már nem tudják feltenni a képviselők, ő ugyanis meghallgatását követően távozott.

Ezek is érdekelhetnek