Rokonságban a vértanúval

A nyomdászként dolgozó Dessewffy Zsolt, az egykori aradi vértanú tábornok Dessewffy Arisztid hetedik generációs leszármazottja megszokta már, hogy betűznie kell a vezetéknevét.

Hazai életSzijjártó Gabriella2004. 03. 12. péntek2004. 03. 12.
Rokonságban a vértanúval

Mérget vehetünk rá, hogy a helyesírási dolgozatokban Széchényi Ferenc, Széchenyi István, Batthyány Lajos és Dessewffy Arisztid szerepelni fog - a legtöbb diák mégis "elcsúszik" a nagy történelmi neveken. Főleg, ha még ki is kell ejteni őket!
Gróf úr? Dessewffy Zsolt visszautasítja a megszólítást: az aradi vértanú az apai üknagyanyja másodfokú unokatestvére volt, de nem a grófi ág sarja.
{p}Három esztendeje hunyt el Brazíliában Dessewffy Gyula, s ezzel immár a család mindkét grófi ága kihalt. Zsolt szülei nem hangsúlyozták származásukat, olyan családban nevelték fiukat, amelyben a név kötelez, de nem jogosít a világon semmire.
- Ifjoncként talán még dagadt a mellem a büszkeségtől, aztán ez később inkább kötelezettséget jelentett, hiszen tetteimmel és megnyilvánulásaimmal a történelmi név többi viselőjére is tekintettel kellett lennem - emlékszik vissza a Dessewffy utód.
Az 1848-49-es anekdotákat Zsolt is a könyvekből ismeri, a több mint másfél évszázad nem őrzött meg a családban titkos kis történeteket. A legismertebb rokon kétségkívül Dessewffy Arisztid tábornok, a magyar lovasság utolsó főparancsnoka; azon kevesek egyike, akik az osztrákok előtt tették le a fegyvert. Kegyelmet ígértek neki, de Aradon főbe lőtték. Rajta kívül a családból még tizenvalahányan harcoltak a honvédseregben. Többek között a Görgey hadtestében szolgáló Dessewffy Dénes őrnagy, aki megszökött az akasztófa elől.
Kérdés, hogy a név gerjesztette Zsoltban a történelem, a huszárság és hadtudomány iránti rajongást, vagy csupán a gyerekkorban látott kosztümös kalandfilmek. Mindenesetre az interneten keresztül is szeretné ismertté tenni huszárság történetét.
{p}
- A huszárság harcmodora és vasfegyelme miatt komoly fegyvernemnek számított - magyarázza Dessewffy Zsolt. - Anekdoták szólnak arról, hogy a szabadságharc idején a huszárlovasság hogyan ment a németek idegeire. Ízelítőül egy példa. A tavaszi hadjáratban, amikor a németek már vonultak kifelé a városból, két huszár egyszerűen belovagolt, majd bekopogott  az osztrák ezredeshez, németül lejelentkezett nála, majd hadifogolyként elvitte. Ez a pimaszság is megkülönböztette a huszárokat más fegyvernembeliektől.
Dessewffy Zsolt az interneten keresztül is szeretné hozzáférhetővé tenni a huszárokról szóló ismereteket, nemrég részt vett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség honlapjának elkészítésében.
- Tudta, hogy katonai fegyelmüket tekintve a huszárezredek mai megfelelői a légi deszantosok? - Dessewffy Zsolt kifogyhatatlan a huszártörténetekből. - A francia hadseregben ma is létezik Esterházy- és Bercsényi-alakulat, sőt egyikük szabályzata szerint "hagyománytiszteletből" legalább káromkodni kötelező megtanulni magyarul.
{p} Köztársasági hadseregük egyik egysége a mai napig Dessewffy névre hallgat: a brigadéros Bálint még Rákóczi idején távozott Franciahonba, ahol huszárezredes; lovassági tábornok fia, Károly már grófi címet is szerzett.
A tavalyi Dessewffy-találkozón a család mintegy száz tagja gyűlt össze a família nyolcvan fölötti doyenjének, Dessewffy Arisztidnek a meghívására.

Ezek is érdekelhetnek