Házunk tája

Hirdetés – Mindenkinek van valamilyen tapasztalata olyan emberekkel, akik gyors, szakszerű, minőségi, pontos, megfizethető, és nem utolsó sorban tartós munkát ígérnek egy olyan szakterületen, ami igencsak távol esik tőlünk. Nem vagyunk egyformák, nem érthetünk mindenhez, éppen ezért függünk a szakértelemmel, tapasztalattal rendelkező mesteremberektől.
Hirdetés – Ételt kidobni több okból is kellemetlen: ha belegondolunk, hogy mennyi éhező ember él a világon, akik számára életmentő minden falat, hogy a túlfogyasztásnak milyen káros környezeti hatásai vannak és hogy mennyire kedvezőtlen akkor is, ha csak a saját gazdasági szempontjainkat vesszük figyelembe, gyorsan egyértelművé válik, hogy ez hosszú távon senkinek sem tesz jót. Szerencsére van néhány módszer, amivel csökkenthető az élelmiszer pazarlás.
A tél közepén túljutva, a háztáji tyúkok alig termelnek. A nagyüzemi, szabályozott körülmények között nincs a természetből fakadó jelentős tojáshozam-csökkenés, viszont ott a költségek nőttek nagyot. Mindkét tényező a tojás drágulását vetíti előre, amit a termelők már bejelentettek.
Hirdetés – Néhány évtizeddel ezelőtt a mosógépeket csaknem egy emberöltőre választottuk, a mai gépekkel azonban nincs ekkora szerencsénk, átlagosan 10 évente le kell cserélnünk őket. Utánajártunk, milyen szempontokra érdemes figyelni, hogy a számunkra leginkább megfelelő gépet vásárolhassuk meg.
Itt az ősz, a betakarítás közepén-végén járunk. Most érnek be a késő nyári cefrék, míg egy sor pálinkafajtához ilyenkor gyűjtik a kertekben az alapanyagot. Félrekezelt, vagy eleve rossz gyümölcscefréből, törkölyből képtelenség jó pálinkát párolni.
Aki nem tudja, hogy éjszakánként hová tűnik a kertjében a nőszirom (írisz) leveléből egy-két centis darabka, most figyeljen: nem a sokak által vádolt csigák tehetnek arról, hogy a kardpenge formájú levelek csúfossá válnak.
Hívek tömege várta Csíksomlyón a katolikus egyházfőt. Sokan kíváncsiak arra, milyen ember ő valójában?
Ritka, különleges madarunk a kígyászölyv, nagy élmény látni, amint kiterített szárnnyal köröz a vadászterülete fölött. Sajnos e látvány egyre kevesebbek része, mivel hazai fészkelő állománya csupán 25–50 közötti párra tehető, s inkább csökkenő irányt mutat.
Nyolcezer négyzetméteres kertet művelnek Gyenes Jánosék Szadán, a Margita aljában. Ad munkát bőven, de meg is van az eredménye. A múlt évben első díjat kapott a falu takaros portái között, ez év tavaszán pedig elismerő oklevéllel jutalmazták a Magyarország legszebb konyhakertjei pályázaton.

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.