Tárolási fortélyok

A régi öregek is tudták, hogy a zöldség leginkább jól szellőztethető, hűvös pincében, homok között vészeli át a telet. A homokba vermelt sárgarépa akár májusig is kitart, ha szedés után nyitott, esőtől védett helyen, szétterítve hagyjuk szikkadni.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 10. 28. péntek2005. 10. 28.
Tárolási fortélyok

Ha nagyobb mennyiségű krumplit szeretnénk átteleltetni, gondoskodjunk jól átszellőző faládáról - nyolcvan centinél magasabb rétegben ne rakjuk meg -, hiszen zsákban vagy zárt rekeszben gyorsan rothadni kezdene. Régebben oltatlan mésszel - ez magába szívja a nedvességet is - szórták fel a tárolótér padozatát, és mésszel töltött ládát állítottak a pince sarkába, hogy elejét vegyék a fertőzésnek.
Nem ajánlatos egy helyen tartani a zöldséget és a gyümölcsöt, mert könnyen átveszik egymás ízét, illatát. A burgonya és az alma együtt tárolásakor érhet bennünket a legnagyobb meglepetés, mert nem csupán ízváltozással számolhatunk: az alma utóérésekor keletkező etiléngáz elősegíti a gumók rügyeinek működését, és a krumpli erőteljesen csírázni kezd. Ha a tárolásra kiszemelt tér levegője túlságosan száraz, a termény hamar elveszíti nedvességtartalmát. Ennek megelőzésére a helyiség több pontján elhelyezett, rendszeresen nedvesített téglákkal javíthatunk a légtér páratartalmán. Ha túlságosan nedves a helyiség, gyorsan megpenészedik és elrothad a termény. Mivel a só nedvességet von el a környezetből, ajánlatos sóval töltött, lapos tálkákat elhelyezni a tároló több pontján. Az átnedvesedett sót rendszeresen cseréljük szárazra: meleg helyiségben hamar ki lehet szárítani, és ismét felhasználhatjuk.
Ha nincs lehetőségünk vermelésre és pincénk sincs, akkor az erkélyen vagy a hétvégi ház védett teraszán is tárolhatunk néhány hónapig. Erre a célra legalkalmasabb egy nagyobbfajta, körülbelül ötven kilogramm befogadóképességű faláda, amelyet kibélelünk vastag műanyag fóliával, majd az aljára tiszta folyami homokot hintünk 10-15 centiméter magasságban, és erre helyezzük az első sor zöldséget. Valamennyi zöldségsort fedjünk le ismét homokkal két centiméter vastagságban, a tetejére legalább nyolc-tíz centiméteres fedőréteg kerüljön. A homok szigetel és véd az esetleges fertőzés terjedése ellen. Többféle zöldséget és céklát is rakhatunk a ládába. Ha fagyni kezd, borítsuk le a ládát hullámpapírral, ami jól szigetel.  Amint - 5 Celsius-fok alá esik a hőmérő higanyszála, fedjük le a tárolót olyan hungarocell borítóval, amely a láda tetejét és a négy oldalát is eltakarja. Így akár - 15 Celsius-fokot is átvészel a zöldség.
Hűvös, földszinti, jő szellőző kamrában, garázsban nem csupán téli alma, körte, hanem vastag héjú, egészséges csemegeszőlő is eltartható három-négy hónapig. Ez utóbbit alacsony rekeszekbe, egy rétegben, bükkfa fűrészporra - ez megakadályozza a romlást okozó fertőzések, például a szürkepenész terjedését - szokás rakni, de rudakra is aggatható. Ha fonnyadni, ráncosodni kezd a gyümölcs, mert nagyon száraz a helyiség, ajánlatos vizet párologtatni: tálakba töltött víz, esetleg a padlózat locsolása növeli a páratartalmat. A házilagos tárolásnál azonban számolnunk kell vele, hogy a kényesebb gyümölcsök így nem tarthatók el olyan sokáig, mint a hűtőházakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek