Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egyik olvasónk, Kálmán József arról érdeklődik levelében, hogyan kell bodzából szörpöt és bort készíteni. A bodza terméséből valóban zamatos, izzasztó hatású gyógybor is készíthető. Fontos, hogy csak a teljesen érett bogyókat szedjük le, mert az éretlenek mérgezőek lehetnek. Zúzással, harmadrész víz hozzáadása után préselhető. Literenként egyharmad rész cukor szükséges az erjedéshez.
A gyümölcs levét levegőtől elzártan - "kotyogóval" ellátott fahordóban vagy üvegedényben - erjesztjük. Az edény tisztaságára nagy gondot fordítsunk. Először hideg vízzel áztassuk ki, utána meleg, kétszázalékos szódás vízzel öblítsük át, majd újra mossuk ki hideg vízzel. Az erjesztőedényt négyötöd részéig töltsük meg (sohase tegyük tele!). Az erjedés 18 Celsius-fok hőmérsékleten 24 órán belül megindul, és mintegy két hét múlva be is fejeződik. A kierjedt gyümölcsbort mielőbb válasszuk el a seprőanyagtól, fejtsük le. Az átfejtéskor használt eszközöket, a hordót, az üvegeket gondosan tisztítsuk meg minden szennyeződéstől.
A lefejtendő borral telt edényt óvatosan magasabb szintre emeljük, úgy, hogy a seprő ne keveredjen fel. Utána hagyjuk állni egy kicsit, majd a tiszta, forrázott gumicsövet óvatosan bocsássuk le egészen a fenekéig. A bor szintjénél alacsonyabbra hajolva szívjuk meg a gumicsövet és az átlátszó seprős folyadékot vezessük a lejjebb elhelyezett kisebb edénybe. Amikor már a tiszta bor folyik, a gumicső áthelyezésével - megszakítás nélkül - a tárolóedénybe csurgatjuk a bort. Ebbe az edénybe csak néhány centiméter mélyen eresszük be a gumicsövet, hogy az előzetesen kikénezett edénybe a még visszamaradt kén-dioxid gázon keresztül folyjon a bor. Már a tárolásra használt edény megválasztásakor arra törekedjünk, olyan űrtartalmú legyen, hogy színig tudjuk tölteni. A bornak fejtés után a tárolóedényben nem szabad levegővel érintkeznie. A második fejtésre három-négy hét múlva kerítsünk sort.
A palackérettségi állapot megállapításához töltsünk meg egy fehér, átlátszó üveget jól kierjedt borral, és öt-hat órán keresztül hagyjuk nyitva állni. Ezután ledugaszoljuk, és 20-25 Celsius fokon tartsuk négy-öt napon keresztül. Ha nem nyomódott ki a dugó, nem zavarosodott meg, nem keletkeztek benne buborékok, palackozhatjuk. Ellenkező esetben zárt körülmények között tovább erjesztjük a bort. Egy-két hét után újra próbálkozhatunk a palackérettség megállapításával.
A palackban a bor tovább érik, 9-12 hónap múlva éri el fejlődése tetőpontját. A palackba fejtést, a gumicső végébe illesztett üvegcsővel, úgy végezzük, hogy a bor a palack belső falán csurogjon végig, elkerülve ezzel a habzást. A palackokat színültig töltjük, csak annyi légteret hagyunk, amennyi a dugó beszorításához elegendő. Óborrá egy-két év alatt érik a gyümölcsbor.
Mostanában virágzik a bodza. Illatos virágából ételeket és finom üdítőitalt is készíthetünk citrom, valamint cukor felhasználásával. Limonádét öntünk a bimbós, épen nyíló virágzatra, és pár napi állás után leszűrve, hűtve tároljuk fogyasztásig.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu