Összeérő borászfortélyok

Úgy tartják a szőlősgazdák, hogy egymástól is sokat lehet tanulni - hát még ha szakemberek is segítenek benne! Zalaegerszegen hagyománnyá vált, hogy Egerszeghegyen kikeletkor borversenyt rendeznek. Ilyenkorra már összeérik a nedű, és erényei, hibái erőteljessé válnak. A bírálók minderről a minták sorszáma alapján, egyenként beszélnek, így senkinek sem kell restellkednie az előforduló hibák miatt, a dicséretet viszont a magukénak érezhetik.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2006. 06. 02. péntek2006. 06. 02.
Összeérő borászfortélyok

Az idei gazdatalálkozón ismertem meg Harangozó Boldizsárt, aki két aranyérmes minősítést nyert divatos szóval élve cuvée (magyarul: házasított) fehérboraival. Elmondta, hogy igazi hobbitermelő, mindössze kétszáz négyszögölnyi ültetvényt művel, a fortélyokat könyvekből tanulta el. És már hat esztendeje jár borversenyekre. Huncutul hunyorítva hozzáfűzte: "De aranyérem mindig jutott." Főleg Olaszrizling, Tramini, Szürkebarát, Chardonnay fajtái vannak. Fő irányelve: a szőlőt nem szabad magára hagyni, mert megsértődik. Ennek szellemében már kora tavasszal egyenként foglalkozik a tőkékkel.
Először is kitányérozza a tőkék környékét, és a harmatgyökereket lemetszi. Így a mélyre nyúló talpgyökerek dolgoznak. Ennek eredménye, hogy egyenletesebb lesz a tápanyag- és vízfelvétel, sohasem mutatkozik tehát sárgulás a szőlőleveleken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek