Így válasszunk mosógépet

Hirdetés – Néhány évtizeddel ezelőtt a mosógépeket csaknem egy emberöltőre választottuk, a mai gépekkel azonban nincs ekkora szerencsénk, átlagosan 10 évente le kell cserélnünk őket. Utánajártunk, milyen szempontokra érdemes figyelni, hogy a számunkra leginkább megfelelő gépet vásárolhassuk meg.

Házunk tája2020. 12. 19. szombat2020. 12. 19.
Így válasszunk mosógépet

A mosógép kiválasztása során mindenekelőtt el kell döntenünk, milyen típusra van szükségünk. Három különböző megoldás közül választhatunk; hagyományos elöltöltős, felöltöltős és keskeny elöltöltős gépek állnak rendelkezésre. Elsősorban a rendelkezésünkre álló szabad hely alapján érdemes meghoznunk ezt a döntést.

A hagyományos elöltöltős gépek népszerűsége nem véletlen, hiszen rendkívül hatékony mosásra képesek, energiatakarékosak, még a mosószerrel is takarékosan bánnak. Két hátrányos tulajdonságot azonban meg kell említeni velük kapcsolatban; relatív nagy helyigénnyel rendelkeznek, hiszen az ajtónyitást is biztosítanunk kell, illetve kényelmetlen a kimosott ruhák kiszedése.

Fotó: JayMantri/Pixabay

A felültöltős változatok esetében nincs ilyen gond, azonban több vizet és energiát használnak fel. Abban az esetben jelentenek jó választást, ha minden négyzetcentiméter számít. Az elöltöltős keskeny mosógépek egyesítik a másik két típus előnyös tulajdonságait, habár az ajtónyitással ezek esetében is számolni kell.

Figyelmet kell fordítanunk a dobkapacitásra is. Ez azért fontos, mert csak így moshatunk energiatakarékosan; fél töltettel történő mosás még abban az esetben is energiapazarlás, ha a készülék rendelkezik úgynevezett súlyautomatikával. Válasszunk tehát az igényeinknek leginkább megfelelő dobméretet! Az egyedül élők számára jó választás lehet egy 4-5 kilogrammos kapacitással rendelkező gép, a pároknak jellemzően 5-5,5 kg lehet ideális, többgyermekes családok számára 6 kg feletti kapacitásra lehet szükség. Persze a szokásaink is meghatározzák a döntést; ha nap mint nap összekoszoljuk a munkaruhánkat, nagyobb dob ajánlott.

Az energiatakarékosságról már ejtettünk néhány szót, hiszen a mosógép típusa és a dob mérete is meghatározza, mekkora fogyasztással kell számolnunk. Minél több vizet kell felmelegíteni, annál több villamos energia fogy, ráadásul az energiaosztály is jelentősen befolyásolja, mekkora költségekre kell számítanunk. A korszerű gépek persze kivétel nélkül „energiatakarékosak”, de nem mindegy, mennyire… Minél több plusz sorakozik az „A” energiaosztály előtt, a gép üzemeltetése annál kevesebbe kerül.

Nem mehetünk el szó nélkül a centrifuga sebessége mellett sem. A termékadatlapokon feltüntetett érték a maximális fordulatszámra vonatkozik, a készülékek rendszerint lehetővé teszik a forgási sebesség beállítását. Ez azért fontos, mert egyes érzékeny ruhadarabunk akár tönkre is mehet, ha túl nagy fordulatot választunk. Kevésbé érzékeny ruhák esetében azonban jól jön a magasabb fordulatszám, hiszen szárazabb állapotban vehetjük ki a ruháinkat a gépből.

Végezetül érdemes szót ejteni a zajszintről is. Habár léteznek zajcsökkentett gépek, amelyek különböző megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a mosás zaját, ezek csak abban az esetben bírnak nagy jelentőséggel, ha a készüléket az életterünkben vagyunk kénytelenek elhelyezni.