Megnyílnak a kulturális örökségek kapui

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén kerülnek megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai, ahol olyan épületek tárják ki kapuikat a nagyközönség előtt, amelyek egyébként nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Az idei napok középpontjában a reformkor művészete és építészete áll.

HobbiKovács Réka2010. 09. 17. péntek2010. 09. 17.
 Megnyílnak a kulturális örökségek kapui

A kezdeményezés Franciaországból indult 1984-ben, majd néhány év alatt csatlakoztak hozzá a Benelux államok, Skócia, az Egyesült Királyság, Málta és Svédország is. Mára mintegy ötven európai ország szentel ily módon egy hétvégét az örökségvédelemnek. A cél: számon tartani és elsődlegesként kezelni a múlt épített emlékeit, s felhívni a civil társadalom figyelmét ezek megőrzésének és karbantartásának fontosságára.

A 2010-es programsorozat a Felemelő század, vagyis a reformkor világát idézi, mely pezsgő szellemi és kulturális élete mellett a építészetben és képzőművészetben is maradandót alkotott. Ekkor épült meg a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia épülete, de még számos egyéb megye- és városház, kastély, kúria és lakóépület is.

A programban résztvevő épületek megtekintésére gyalogosan és busszal is lesz lehetőség, mivel számtalan sétát szerveznek Budapesten és az ország számos városában is.

A részletes programot és a látogaatható épületek listája az Örökség Napok honlapján található.

Ezek is érdekelhetnek