Interjú

Az Európai Kick-box Szövetség (WAKO Europe) elnökévé választották Király Istvánt, ami nem csak sportága, de a magyar sportdiplomácia sikere is. A Király Team alapító vezetőedzője, pointfighting kategóriában a felnőtt és utánpótlás szövetségi kapitánya, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar oktatója, és nem mellesleg VI. danos mester.
Debrecenből indult legendás zenekar volt a Color. Féltelek című számuk beivódott a magyar közönség lelkébe, aztán amikor a csúcson jártak, a Bokor fivérek mindegyike Amerikába disszidált. Bokor Attila a tengerentúlon filmművészetet tanult, gyakran vendégeskedett tanáránál, későbbi barátjánál, Milos Formannál, aztán huszonhat éve hazaköltözött. Most a magyar rock és egyben a Color együttes történetét szeretné filmvászonra vinni.
Példátlan összefogás alakult ki a magyar gazdatársadalomban az agrártámogatások megkurtítására vonatkozó tervek hallatára. De mire lesz elég a rengeteg aláírás? Miért érdeke minden, Európában élő embernek, hogy a brüsszeli tervek azok is maradjanak? És miért kell elmennie mindenkinek vasárnap szavazni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy István agrárminiszterrel, aki szerint vasárnap el kell menni szavazni Európáért, Magyarországért, a magyar gazdákért és agráriumért is.
Erőemelő mutatványosok, a párizsi Moulin Rouge tiszteletbeli tagjai, a Rippel Brothers artistaművészei. Többszörös Guinness-rekorderek. Rippel Ferenc és Rippel Viktor 30 éves pályafutását koronázta meg az érdemes művész kitüntetés.
De Coll Ágnes a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programjának vezetője. Munkájuk lényege az, hogy kiszolgáltatott, megalázott helyzetben lévő embereken segítenek, életüknek megpróbálnak újra értelmet adni.
A világ legnagyobb zenekaraival, a legjelentősebb fesztiválokon és a leghíresebb zenészekkel lépett fel Vásáry Tamás. A számtalan nemzetközi és hazai díjjal elismert zongoraművész és karmester 2006 óta a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar alapító karmestere. Szabadidejében verset és prózát ír, mostanában életrajzi regényén dolgozik.
Az Afrika szarván fekvő országokban naponta tízezer gyermekből négy meghal, mert nem jut kellő élelemhez. És a helyzet egyre rosszabb. Nemrég az ENSZ éhínség sújtotta övezetnek nyilvánított öt dél-szomáliai térséget az utóbbi fél évszázadban példátlan aszály miatt. A nemzetközi szervezet gyermekalapja hazánkban is gyűjtést indított az éhező afrikai gyermekek megsegítésére. A UNICEF magyarországi igazgatóját, dr. Bábel Tamást kérdeztük.
Öveges professzorról, a hatvanas-hetvenes évek legnépszerűbb Tanár uráról maradt fenn az anekdota, mely szerint az egyik rosszul tanuló diákját maga elé ültetve azt mondta: „Fiacskám, addig fogom magyarázni ezt a tételt, amíg vagy megérti, vagy valamelyikünket elvisz a mentő.” Erre figyelmezve mindenesetre beírtam jegyzetfüzetembe a mentők számát, amikor a magyar tudomány legrangosabbjának számító, nem mellesleg százezer euróval járó Bolyai-díj idei kitüntetettjéhez, Perczel Andráshoz indultam. Talán érthető az elővigyázatosság, ha tudjuk: jómagam szerény kettesekkel evickéltem át a gimnáziumi kémiaórák zűrzavarán, Perczel professzor viszont sajnos molekulákkal foglalkozik…
Egyvalami bizonyos: nem a világhírű népzenekutató édesapa hatására lett tudós Vargyas Gábor. Otthonról „csupán” a tudomány feltétlen tiszteletét hozta, élethivatását egy párizsi múzeumlátogatás által kapta. A kutatóval egy vietnami törzs, a brú nép életének vallási szokásait bemutató kiállítás kapcsán beszélgetettünk.
Sokoldalúsága vitathatatlan. Buda Béla pszichiáter több évtizedes pályafutása alatt kutatta az alkoholizmus és az öngyilkosság okait, foglalkozott az emberi kommunikáció és az empátia sajátosságaival, valamint a szexuális problémák gyökereivel. A Prima Primissima-díjra jelölt professzorral csalódásokról, sarlatánokról és az éltető reményről beszélgettünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.