Koffer egy világszám

Két hobbija van, mindkettő a hivatása is. A huszonhét éves ceglédi fiatalember az egyik legsikeresebb magyar bűvész, ugyanakkor óvó bácsiként is szerzett már sikerélményeket. Kőhalmi Ferenc azon kevés szerencsés honfitársunk közé tartozik, aki munkája során nem találkozik szomorú emberekkel. A fiatal varázsló nemrégiben harmadik helyezést ért el az Angliában megrendezett Európa-bajnokságon.

Interjú2011. 04. 29. péntek2011. 04. 29.

Kép: Köhalmi Ferenc Büvész 2011.03.18. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Koffer egy világszám
Köhalmi Ferenc Büvész 2011.03.18. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Beletesz a markomba egy piros golyót, összeszorítom a kezem, majd amikor kinyitom, három golyót látok benne. Vigyorogva rázom a fejem, hogy ilyen nincs. Megmutatja a kezében szétterített kártyákat, azt mondja, gondoljak valamelyikre. Utána szétteríti őket az asztalon, és amelyikre gondoltam, annak a hátlapja elszíneződik. Jé, hát gondolatolvasó is, jogos a bajnoki dobogó!
– Ez volt számomra az eddigi legnagyobb nemzetközi megmérettetés, hiszen Európa legjobb bűvészeinek társaságában adtam műsort egy háromezer fős színházteremben. Bemutathattam mindazt, amit az elmúlt tíz-tizenhárom évben tanultam, de sok tapasztalatot is szereztem.

– Ezek szerint elég korán kezdte. Hogyan határozza el egy tizenhárom éves srác, hogy bűvész lesz?
– Hárman vagyunk testvérek; apa nagyon családszerető ember, sokat beszélgetett, játszott velünk. A Rodolfo-könyveknek is helyet adott a könyvespolcon, és ezekből nézett ki nekünk különböző fogásokat. Egyszer csak elkezdett érdekelni a dolog, ezért elmentünk a Figaro bűvészboltba. Ott azt tanácsolták, legyen egy mesterem, akitől magasabb szinten is elsajátíthatom ezt a szórakoztató műfajt. Így találtam rá Molnár Gergelyre, akivel azóta jó barátságba kerültem, ő a második apám. Külföldön Mr. Jupiterként ismerik, ő az egyik legnagyobb bűvészkellék-gyártó. Eleinte az volt a dolgom, hogy a termékeit áruljam. Beálltam a pult mögé, és hamarosan kiderült, ez a legjobb iskola számomra. Annyira kedvet kaptam ehhez a munkához, hogy dolgoztam bűvészboltokban is.

– Nem volt unalmas? Hiszen én úgy képzelem, hogy oda csak a bűvészek járnak, akikből nincs olyan sok.
– Sokan nem is gondolják, hogy mennyi embert érdekel a bűvészet, ezért vásárolnak a boltban laikusok is. Az nagy hátrány számunkra, hogy a televízió nem vagy csak nagyon ritkán mutat bűvészeket, mert így nem vagyunk olyan ismertek, mint például az énekesek, a humoristák. Habár televízión át is élvezetes ez a műfaj, de mégiscsak élőben az igazi. Sajnos az élő szórakoztató műsorokról leszoktak az emberek. Egyszer egy szállodában léptem föl, és a rendezvényszervező arra figyelmeztetett, hogy vigyázzak, mert időseknek kell műsort adni. Képzelje, az volt az egyik legjobb műsorom. Mert a közönség olyan emberekből állt, akik még tudtak önfeledten szórakozni. Értették a finom poénokat, látszott, hogy élvezik az egészet.

– Komolyan gondolja, hogy elszoktunk az élő szórakozási formáktól?
– Sajnos a könnyű műfajú igényes szórakoztatás erősen felhígult. Persze a könnyű műfajt idézőjelbe kell tenni, hiszen nagyon is nehéz jól művelni. Már a gyerekeknél megfigyelhető a jelenség, mert jobbára a tévé előtt ülve töltik a szabadidejüket. Egyszer Lala bohóccal beszélgettem, aki bejárta az egész országot műsoraival. Ő azt tapasztalta, hogy az elmúlt tizenöt évben rohamosan romlott a gyerekek értési színvonala. Régen, ha felépített egy félperces-egyperces poént, azt élvezték a gyerekek, most pedig már a szövegértéssel is gondok vannak. És főleg akkor nevetnek, ha idétlen képet, grimaszokat vág. Ez nagyon szomorú!

– Mégis, mi lehet ennek az oka?
– Óvodapedagógusként diplomáztam, három évig dolgoztam óvodában, és azt kell mondanom, hogy nem az oktatásban van a hiba. A főiskolán igazán színvonalas képzést kaptunk, az óvodák pedig nagyon jól felszereltek, hiszen látom, bűvészműsorommal sok helyre eljutok. Szerintem a család felelőssége óriási. Otthon nem beszélgetnek, nem foglalkoznak eleget a gyerekekkel, és ez meglátszik rajtuk.

Ezek is érdekelhetnek