Jövő év közepéig nő a munkanélküliség

Nem vagyunk túl a mélyponton: a munkanélküliek száma jövő év közepéig folyamatosan nő, csak azt követően várható némi javulás. Azonban 2010 végén még így is 10,7 százalékos lehet a jelenlegi 9,9 százalékos arány.

IparkodóO. Horváth György2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.
Jövő év közepéig nő a munkanélküliség

A Takarékbank elemzése szerint június és augusztus közötti három hónapban a piaci konszenzusnak megfelelően átlagosan 9,9 százalékra emelkedett a munkanélküliség a május és július között mért 9,7 százalékról. Az egy évvel korábban mért adathoz (7,5 százalék) képest 2,4 százalékponttal nőtt a munkanélküliség. Egy év alatt 113 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, miközben 102 ezerrel nőtt a munkanélkülieké.

Ez a munkaerő-piaci feltételek jelentős, de a rendkívül mély recesszió körülményei között korántsem meglepő romlását jelenti. "Várakozásunk szerint a következő hónapokban tovább csökken a foglalkoztatás, a jelenlegi 3,8 millióról mintegy 3,71 millióra. A 90 ezres visszaesésnek azonban mintegy fele szezonális hatásokból fakad, azaz független a gazdasági válság következtében elszenvedett veszteségektől" - állítják a Takarékbank szakértői. A következő hónapok munkaerő-piaci folyamatait a magánszektor elbocsátásai határozzák majd meg (részint szezonális, részint ciklikus okokból), amit részben ellensúlyozhatnak a közfoglalkoztatási programok keretében teremtett közszférabeli munkahelyek. Az év végén 11 százalékos munkanélküliségre számít a bank, ami jövő tavaszig akár 11,5 százalékra emelkedhet.

A jövő év végén 10,7 százalék körül alakulhat a munkanélküliségi ráta, azaz 2010 második felében éves összevetésben már némi javulás mutatkozhat a munkaerőpiacon. Az idén átlagosan 10,2 százalékos, jövőre átlagosan 10,8 százalékos munkanélküliséget prognosztizál a Takarékbank. A kormány által a napokban kiadott konvergencia-jelentés azzal számol, hogy 2009-ben a foglalkoztatottak száma a versenyszférában átlagosan 3,5 százalékkal csökken, 2010-ben a foglalkoztatottak száma további közel 2 százalékkal mérséklődhet a szektorban, így összességében 2009-ben 10 százalékhoz közelítő, 2010-ben pedig 10-10,5 százalékos munkanélküliségi ráta jellemezheti a magyar gazdaságot.
 

Ezek is érdekelhetnek