Kényszerállamosítás a Dél-Alföldön

Jó szándékú államosítás történt a Dél-Alföldi kertészetek által kereskedelmi céllal működtetett társaságban, a DATÉSZ Zrt.-ben. A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. 135 millióval emelte a tőkét, és egyben 435 milliós tagi kölcsönt adott.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 09. 25. péntek2009. 09. 25.

Kép: Kecslemét, 2009. július 06. Nyári alma. Fotó: Ujvári Sándor

Kényszerállamosítás a Dél-Alföldön
Kecslemét, 2009. július 06. Nyári alma. Fotó: Ujvári Sándor

Tőkét emelt a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Zrt. a dél-alföldi tészek másodlagos kereskedelmi szervezetében, a Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató (DATÉSZ) Zrt.-ben – számolt be az index.hu. Az állami tulajdonú cég a 135 millió forintos tőkeemeléssel 75 százalékos tulajdont szerzett a kilenc, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei tészt tömörítő cégben, továbbá 465 millió forint tagi kölcsönt nyújt a vállalkozásnak a piaci kamatozásnál kedvezőbb feltétellel.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. néhány héten belül hasonló nagyságú hitelt nyújt a cégnek, ami elég pénzt jelent ahhoz, hogy az újra tudja indítani a tevékenységét. Hasonló lépésekkel akarják megmenteni a finanszírozási gödörbe került – eddig példaképnek számító – Mórakert Tész-t is.