Minden, amit a kft alapításról tudni érdemes

Hirdetés – Milyen feltételekkel vághatunk bele a cégalapításba és milyen költségekkel jár egy saját korlátolt felelősségű társaság létrehozása? Ebben a bejegyzésben a kft alapítással kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

IparkodóPR cikk2021. 02. 17. szerda2021. 02. 17.
Minden, amit a kft alapításról tudni érdemes

 

Fotó: freepik.com

Hazánkban a cégalapítás egyik legnépszerűbb formája a kft, azaz a korlátolt felelősségű társaság. Ez nem véletlen, hiszen ez a társasági forma rengeteg előnnyel jár, az alapítási folyamata pedig egyszerű és anyagi szempontból egyaránt kedvező.

Kft-t akár magánszemély vagy jogi személy is alapíthat, a jelenleg hatályos jogszabályok mellett pedig ez akár már nulla forint kezdőtőkével is megoldható. Hogy hogyan?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk közelebbről azt, mik a korlátolt felelősségű társaság alapításának előnyei, és mire lesz szükségünk abban az esetben, ha a cégalapításnak ezt a formáját választjuk.

Fotó: freepik.com

Mi a kft és mit jelent a korlátolt felelősség?

A korlátolt felelősségű társaság – röviden kft – jogi személy, emellett pedig természetesen gazdasági társaság, melynek célja a gazdasági tevékenység. Egy kft esetében a korlátolt felelősség azt jelenti, hogy a tagok kötelezettsége kizárólag a saját törzsbetétük szolgáltatásaira vonatkozik, vagyis tagként nem kell a teljes vagyonunkkal felelnünk a társaság esetleges tartozásaiért.

A korlátolt felelősség mellett a kft, mint cégforma nagy előnye, hogy egy vagy több személy is megalapíthatja. Ez a lehetőség pedig nem csak természetes, de jogi személyek számára is adott, ami azt jelenti, hogy egy új kft alapításába akár egy, már létező vállalkozást is bevonhatunk.

Minden olyan nagykorú és cselekvőképes természetes személy belevághat egy kft alapításba, aki a korábban meghatározott minimum törzstőke értékét képes előteremteni.

Egy kft megalapítása viszonylag egyszerű feladat, azonban ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, érdemes jól átgondolt stratégiával rendelkeznünk, és tisztában lennünk azokkal a feltételekkel, melyek többek közt magához az alapító okirathoz is szükségesek.

Fotó: freepik.com

Mire van szükség egy kft megalapításához?

Abban az esetben, ha kft-t szeretnénk alapítani, az alábbi dolgokra mindenképp szükségünk lesz:

Egy vagy több alapító tagra, egy meghatározott összegű törzstőkére (készpénz vagy tárgyi hozzájárulás, azaz apport formájában), valamint a tagok minimum 100.000 forint értékű törzsbetéteire.

Az alapításhoz ezen felül egyszemélyes kft esetében szükség van alapító okiratra, többszemélyes kft esetében pedig társasági szerződésre, amelyet ügyvédnek kell jegyeznie. Szükség lesz továbbá meghatározott összegű induló tőkére, valamit egy székhelyre és ügyvezetőre is.

Fotó: freepik.com

Mekkora tőkére van szükség egy kft megalapításához?

A 2013. évi V. törvénnyel megállapított Ptk. értelmében 2014. március 15-től minimum 3.000.000 Ft-ban kell meghatározni a kft törzstőkéjét. A tagok különálló törzsbetétei azonban eltérő összeggel rendelkezhetnek, a lényeg, hogy a törzstőke értéke minden esetben elérje a három millió forintot.

A kft tagjai az általuk befektetett tőke értékéig vállalnak felelősséget a cég ügyeiért, saját vagyonukat nem kockáztatják. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a tagok milyen arányban osztják meg a készpénzt és apportot, nincs előírás.

Az egyik tag az alaptőkébe tisztán készpénzt, a másik pedig csak apportot is tehet, ami tárgyi vagy szellemi apport is lehet, például a jogdíjakról való lemondás. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a kft törzstőkéjének biztosítása akár 100 %-ban apportban történjék.

Fontos megemlíteni továbbá azt, hogy a 3.000.000 forintos összeget nem kell a társaság rendelkezésére bocsátani, sőt, a kft alapítása bizonyos garanciális szabályok mellett akár egyetlen fillér nélkül is megoldható.

Ha a társaság alapításakor rendelkezésre bocsátott összeg 0 Ft, illetőleg, ha valamelyik tag a pénzbeli betétjének felénél kevesebb összeget bocsát rendelkezésre, a társaság a teljes törzstőkét a bejegyzési kérelem benyújtásától számított 1 éven belül köteles rendelkezésre bocsátani. Ha legalább a törzstőke fele összegének rendelkezésre bocsátása megtörtént, a fennmaradó összeg befizetésére akár 1 évnél hosszabb határidő is elírható.

Ezen felül számolni kell még a kft alapítás ügyvédi munkadíjával, ami az általunk választott megoldástól függően megállapodás tárgya. Nálunk akár 0 Ft is lehet. Csakúgy, mint az illeték díja, a közzétételi díj és a személyenkénti JÜB-költségek díja.

Fotó: freepik.com

Mennyi időbe telik, míg megkezdhetem a tevékenységem?

Maga a cégiratok elkészülése mindössze 1-2 napot vesz igénybe, a cégbíróság procedúra pedig napjainkban már online is intézhető. Miután a NAV kiállítja a cég adószámát, onnantól a cégbíróság bejegyzés már csak néhány napot vesz igénybe, és a kft megkezdheti a működését.

Fotó: freepik.com

A korlátolt felelősségű társaság némileg körülményesebb, mint egy betéti társaságé, azonban ezért cserébe ennek a társasági formának több pozitív oldala is van. Összességében pedig elmondható, hogy a folyamat gyors, és a végletekig egyszerűsíthető abban az esetben, ha a kft alapítás folyamatát a cégalapításban jártas szervezetre bízzuk.

Ha minket választ, nálunk az előző évekhez hasonlóan idén is lehetősége van az INGYEN kft alapításra, akkor, ha székhelyszolgáltatást rendel.

Ezek is érdekelhetnek