Becsődölnek a kisebb húsfeldolgozók?

Saját bolthálózat, biztos élősertés-beszerzés, hazai bolthálózat, meghatározó exportbevétel, nagy termelési potenciál és persze banki finanszírozó partner. Ha ez nem áll rendelkezésre, tönkre meg a húsipari cég. Ezt a következtetést vonta le a Napi Gazdaság mai cikkében

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 05. 25. hétfő2009. 05. 25.
Becsődölnek a kisebb húsfeldolgozók?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hazai húsipari cégek közül a saját alapanyag-termeléssel, jelentős belföldi értékesítési lehetőségekkel és biztos exportpiacokkal rendelkezők - lényegében amelyek a régóta hangoztatott vertikális integrációt valósítják meg - maradnak talpon, míg a kisebb és importalapanyagokat nagyobb arányban feldolgozó vállalkozásokat jobban megrázza a válság.

A gyenge forint jelentősen javította az exportárbevételt, a német piac gyengélkedését pedig bőven ellensúlyozta az amerikai, valamit a japán rendelésállomány felfutása - mondta a Napinak Kovács László, az árbevételének harmadát az exportpiacokon szerző Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. A Picknek a belföldi versenytársak szállítási gondjai miatt az utóbbi időben nőtt a belföldi rendelésállománya is. A vezérigazgató szerint nincs problémájuk a forgóeszköz biztosításával, épp ezért az év elején bevezetett négynapos munkahétről visszatértek a normál munkamenethez. A Pick a tavalyi 58,5 milliárd forintos árbevételhez képest jóval 60 milliárd fölé várja az idei forgalmát.

Hasonló a helyzet az ugyancsak erős sertéstenyésztői háttérrel rendelkező Pápai Hús 1913 Kft.-nél az exportértékesítésnek, valamint a saját belföldi márkabolthálózatnak - illetve az onnan érkező évi mintegy 2,5 milliárd forintos bevételnek – köszönhetően. Persze könnyített a helyzeten az állami garanciával kapott 5 milliárd forintnyi hitel is.

Más a helyzet az évi 250 ezer sertést feldolgozó, kilenc húsüzem együttműködésével létrejött, 80-90 százalékban belföldre értékesítő, tavaly 25-30 milliárd forintos forgalmat bonyolító Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. szintén a vertikális integráció megteremtését tartja járható útnak.

A cégcsoport vezetője, Fazekas József ugyanakkor kevésbé derűlátó: mint azt a Napinak elmondta, ágazati szinten a kisebb vállalkozások jelentős, 10-15 százalékos keresletcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni év eleje óta, miközben mind az alapanyagok, mind az egyéb költségek magasak voltak, amit az átadási árakban egyáltalán nem tudtak érvényesíteni. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor 120 hazai üzemből száz hamarosan be fog zárni.

Ha az állam azt szeretné, hogy legyen hazai húsipar, mielőbb be kellene avatkozni - tette hozzá Fazekas, aki a beígért állatjóléti támogatásokhoz történő hozzáférést sürgette. Ahhoz, hogy az ágazat kilábalhasson a gödörből, a banki finanszírozás rendezése mellett szükség lenne az alapanyagárak, a sertésállomány és a forint stabilizálására, továbbá a kereskedelmi átadási árak legkevesebb 15-20 százalékos emelésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek