Viszik a magyar élelmiszert Romániába

Románia fejletlen agrárgazdasága képtelen annyi élelmiszert termelni, amennyit a növekvő keresetű és étvágyú lakosai felvásárolnak. Így jelentősen nőtt az országba irányuló magyar élelmiszerexport.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 05. 29. péntek2009. 05. 29.
Viszik a magyar élelmiszert Romániába

Románia a magyar élelmiszerek második legnagyobb fogadójává vált tavaly – idézi a Népszabadságot a napi.hu. Ennek oka, hogy egyrészt közel van, másrészt agrárgazdasága fejletlen, harmadrészt nőtt a lakosság vásárlóereje. A napilap szerint a szomszédos ország 2007-es uniós csatlakozása óta a fejlett nyugati élelmiszer-exportőrök elözönlötték az országot, 2002 és 2008 között a Romániába irányuló magyar élelmiszer-kivitel a négyszeresére nőtt.

Tavaly 812 millió értékben került magyar áru keleti szomszédunkba, Gráf József agrárminiszter szerint elképzelhető, hogy idén elérjük az egymilliárd eurót, és ezzel a romániai export megelőzi a Németországba irányuló kivitelt. A román kis- és nagykereskedők vásárlásai a Dél-Alföldön jelentősen megemelték a zöldség-gyümölcs iránti keresletet és annak árát is. A szeged-kiskundorozsmai nagybani piacra beszállított primőr áru 30-40 százalékát jelenleg is román kereskedők vásárolják meg, akár 400-450 kilométeres távolságra Nagyszebenig és Craiováig is elviszik az itt vásárolt termékeket.

Az egyik ok, hogy a román mezőgazdaság jelenleg nem képes kielégíteni sem a kereskedelem, sem a feldolgozóipar igényeit, a földprivatizáció itt még a magyarnál is kevésbé versenyképes birtokszerkezetet eredményezett. A román gazdaságpolitika emellett inkább a magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozóipart támogatja, mint az alapanyagok tömegtermelését. A magyar húsipar így kifejezetten jól jár. Jellemző, hogy nem a minőségi készárut előállító Pick exportál sokat Romániába, hanem a kiskunfélegyházi vágóhíd, a Hungary Meat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek