Kertünk-udvarunk

Két hete szomjazik a kert. Ilyenkor mindenki öntözésbe kezd, próbálja menteni a növényeit a kiszáradástól. Ugyanakkor gondolunk-e például a madarakra, rovarokra vagy az utcai fákra, bokrokra is?
Hirdetés – Legyen valaki gazdálkodó, kistermelő vagy hobbi kertész, mindig szembesül azzal a problémával, hogy miként védje meg földjét, kertjét, növényeit a kártevőktől.
Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától. Ez általában akkor sikerül, mikor megjön a nyári meleg, s a gomba „magától” eltűnik. A tafrinának, illetve dérgombának is nevezett kórokozó a hidegebb, párásabb időt kedveli.
Hirdetés – Érdemes az igényeinknek megfelelő fűnyíró mellett dönteni annak érdekében, hogy könnyűszerrel elvégezhessük ezt a kerti munkát. Számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy tudatosan választhassunk az elektromos, az akkumulátoros és a benzines fűnyírók közül.
Szerte a világon általánosan termesztett gyógynövény a borsmenta. Hatóanyaga segíti az emésztést, erősíti a gyomrot, az idegrendszert, serkenti az epeműködést és hajtja a szelet. Teája köhögés, hurut és a torokfájás kezelésében is hatásos.
Van, aki nem tudja kibírni a nyarat friss spenót nélkül. Nos, neki találták ki az új-zélandi spenótot.
Felgyorsította a szőlők érését a száraz, meleg augusztus, így sok helyen hamarabb kerül sor a szüretre. A korai fajtákat, például az Irsai Olivért már le is szedték, de a legtöbb szőlősgazda csak most kezd hozzá a szüreti előkészületekhez.
Paraszt őseitől örökölt földszeretete miatt gazdálkodó, s egyben polgármester is Szaniszló János. Két ritka növényt is termeszt: az olajretket és a bükkönyt.
Mi jut az ember eszébe az íriszről, vagyis a nősziromról? Hogy kék, hogy szagtalan. És a liliomról? Hogy egy gyönyörű virág. Minderről Hajzer Judit többet is tud mondani.
Már márciusban-áprilisban szedhetünk a kertünkből kelkáposztát, ha most elvetjük az áttelelő fajta magját. Elsősorban a déli országrészben kecsegtet eredménnyel, de – különösen, ha enyhébb télnek nézünk elébe – másutt is sikeres lehet.

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.