Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hiába keressük a piacon, legfeljebb őstermelőnél kapjuk meg ezt a tipikusan házikerti növényt. A mángoldot már több mint kétezer éve ismerik, szerették az ókori görögök és rómaiak is. Ennek ellenére nálunk nehezen tud elterjedni. Pedig kapható a vetőmagja, tehát csak elhatározás kérdése, hogy helyet adunk-e neki a kertben.
Aki kedveli a spenótot, akár főzelékként, akár köretként vagy tésztán, az biztosan nem idegenkedik tőle. Ha még azt is tudja, hogy a mángold nem annyira kényes például a vízhiányra vagy a nagy melegre, mint a spenót, akkor semmi akadálya, hogy elvesse. Nyugat-Európában és Amerikában nagyon elterjedt, leveleit és a levélnyeleit használják étkezésre.
A könnyen termeszthető növények közé tartozik, talajban nem nagyon válogat, de legjobban a meszes, humuszos talajokon fejlődik. Az árnyékot nem szereti, megnyúlik, ezért napos helyre kerüljön. Általában áprilisban kell elvetni, viszont kelés után egyelni kell 20-40 centiméter távolságra, hogy a növény el tudjon terebélyesedni.
Ahogy más levélzöldséget és a káposztaféléket, ezt is megtámadhatják a hernyók és a levéltetvek. Ellenük rövid egészségügyi várakozási idejű és környezetkímélő készítménnyel (például Pirimor) célszerű védekezni. Amennyiben a nagy meleg hatására magszárat fejleszt, azt le kell vágni, mert a levelek tovább már nem erősödnek, és különben is a jövő évben lenne itt az ideje, hiszen kétéves növényről van szó. Ápolási munkái közül fontos még a kapálás és szárazság esetén az öntözés.
Két típusa ismert: az egyiknek a levéllemeze, a másiknak a levélnyele fejlődik erőteljesebben. A leveleket és a levélnyeleket júniustól a korai fagyokig szedhetjük, hiszen a levágottak helyén újak képződnek. A növény fogyasztása egészséges, mert a szervezet számára fontos táplálóanyagokat, cukrot, pektint, szerves savakat tartalmaz, ezenkívül jelentős A- és C-vitamin-forrás is. A levelekből készíthetünk főzeléket, levest, párolhatjuk köretnek, ahogy a levélnyeleket is. Lehet belőle salátát csinálni, rakott ételt készíteni, mint például a káposztából.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu